Verejným tendrom uvoľnili pravidlá. Vláda chce šetriť čas, schválila viacero významných zmien

Pravidlá pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní sa majú zjednotiť. Zároveň sa má zvýšiť hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10-tisíc eur na 50-tisíc eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý v stredu schválila vláda.

27.03.2024 10:32
Robert Fico / Richard Raši / Foto: ,
Vpravo predseda vlády Robert Fico a vľavo minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.
debata (3)

Cieľom týchto zmien je podľa predkladateľa, Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR výrazná časová úspora a odbúranie administratívnej záťaže pre tento typ zákaziek.

„Navrhuje sa zjednotenie pravidiel pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou zlúčením týchto kategórií a zjednotením pravidiel zadávania zákaziek. Vytvára sa nová štruktúra postupov s cieľom ich agregácie a zníženia ich počtu a zjednocuje sa spôsob ich realizácie tak, aby sa výrazne zefektívnila ich realizácia a kontrola v čo najkratšom čase,“ priblížil rezort. Navrhovaný limit je podľa MIRRI približne európsky priemer.

Cyber Monday, internet, Amazon Čítajte viac Nahradia chýbajúcich pracovníkov cudzinci? Vláda schválila viacero noviniek: zamestnávanie ľudí zo zahraničia bude jednoduchšie

Návrh novely upravuje aj revízne postupy. Bez náhrady sa má zo zákona vypustiť žiadosť o nápravu, keďže nie je vyžadovaným inštitútom podľa predpisov EÚ. Tým má dôjsť k zjednodušeniu postupu vo verejnom obstarávaní. „Otázky, aj v spojení s výhradami k dokumentácii, môžu uchádzači a záujemci stále adresovať formou žiadosti o vysvetlenie a v spojení s možnosťou vykonať autoremedúrou nápravu nie je zachovanie žiadosti o nápravu nevyhnutné,“ vysvetlilo ministerstvo.

Finančný limit zákaziek na stavebné práce, nad ktorý sú dotknuté subjekty oprávnené podať námietky, sa má novelou zvýšiť z doterajších 800-tisíc eur na 1,5 milióna eur. Právnou úpravu sa má tiež zaviesť výnimka zo zákona na podlimitnú zákazku na dodanie potravín pre školské stravovanie a poskytovanie sociálnej služby. Dôvodom je zníženie administratívneho zaťaženia a uľahčenie nákupu vybraných komodít.

SR premiér Fico ministerstvá návšteva MF Kamenický BAX Čítajte viac Vláda priznala, že trh to vyriešil za ňu. Sľubované „klepnutie po prstoch“ reťazcom nepríde, Fico hovorí o Biedronke

Novela má za cieľ upraviť aj pokuty. V súčasnosti je za vybrané porušenie zákona stanovená sankcia na pevnej úrovni 5 percent zo zmluvnej ceny. Po novom má platiť rozpätie 0,1 až 5 percent zo zmluvnej ceny alebo súčtu cien, čo je podľa predkladateľa spravodlivejšie riešenie. Stanovenie rozpätia má umožniť zohľadnenie všetkých osobitostí konkrétneho prípadu tak, aby ukladaná sankcia zodpovedala skutkovému stavu, závažnosti porušenia zákona a odzrkadľovala poľahčujúce aj priťažujúce okolnosti.

Účinnosť novely navrhuje predkladateľ od 1. júla tohto roka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie #podlimitné zakázky