Rusko zasiahlo ukrajinský zásobník plynu, väčšina je v západnej časti krajiny

Pri najnovšom rozsiahlom útoku na ukrajinskú energetickú infraštruktúru zasiahlo Rusko v nedeľu (24. 3.) aj ukrajinský podzemný zásobník plynu. Dodávky suroviny však zastavené neboli. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na ukrajinskú ropnú a plynárenskú spoločnosť Naftogaz.

25.03.2024 12:59
ukrajina Foto:
Špeciálna 12. brigáda pluku Azov z Národnej gardy na frontovej línii neďaleko Kreminny v ukrajinskej Luhanskej oblasti 28. januára 2024.
debata (1)

Šéf Naftogazu Olexij Černyšov zásah potvrdil, uviedol však, že plyn k spotrebiteľom prúdi naďalej. „Táto situácia by prevádzku zariadenia výraznejšie ovplyvniť nemala, keďže plyn je uložený hlboko v podzemí,“ napísal Černyšov na Facebooku s tým, že firma pracuje na lokalizácii a odstraňovaní spôsobených škôd.

Väčšina ukrajinských zásobníkov sa na nachádza v západnej časti krajiny, pričom celková ukrajinská kapacita zásobníkov plynu dosahuje zhruba 30 miliárd kubických metrov (m3).

Mochovce elektráreň blok 3 Čítajte viac Hlad po elektrine bude narastať. Fico hovorí o novej veľkej atómke, aké sú ďalšie možnosti?

Ukrajina medzitým obnovuje dodávky elektrickej energie vo viacerých regiónoch. Najväčšie problémy sú momentálne v Charkove, druhom najväčšom meste na Ukrajine. Ministerstvo energetiky medzitým oznámilo, že zvýšilo dovoz elektrickej energie a zastavilo vývoz v reakcii na rozsiahle ruské útoky ešte pred víkendom, v dôsledku čoho najväčší producent elektrickej energie DTEK prišiel o polovicu svojej výrobnej kapacity. Šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti Ukrenergo Volodymyr Kudryckyj v tejto súvislosti uviedol, že vlna najnovších útokov spôsobila škody minimálne za 90 miliónov eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina