Na Slovensku vznikne porovnávač cien potravín. Kamenický hovorí, že by mohol tlačiť ceny dole

Systém (aplikácia) na porovnávanie cien potravín, najmä základných, v obchodných reťazcoch by mal fungovať do konca roka. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).

20.03.2024 14:21
Ladislav Kamenický Foto: ,
Ladislav Kamenický je vyštudovaný ekonóm, za poslanca Národnej rady bol prvýkrát zvolený v roku 2012, keď kandidoval za stranu Smer. Od roku 2016 pôsobil ako predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet, bol tiež členom výboru pre európske záležitosti. Po zvolení Petra Kažimíra za guvernéra Národnej banky Slovenska sa stal v roku 2019 ministrom financií. Pozíciu zastával do marca 2020.
debata (4)

„Chceme do konca roka zaviesť nejaký systém, ktorý by porovnával ceny v rámci obchodných reťazcov. Buď takýto systém vyvinieme, alebo ho nakúpime. Hovoril som napríklad o maďarskom systéme. Ak by to bolo pre nás výhodnejšie, tak ho kúpime od nejakého dodávateľa, nebudeme ho zbytočne vyvíjať,“ priblížil.

potraviny Čítajte viac Kamenický chce kúpiť porovnávač cien potravín z Maďarska. Ako funguje?

Poznamenal, že porovnávanie cien prispieva k poklesu cien niektorých potravín v obchodoch. „Zistili sme, že niektoré položky, ako vajcia a syr Eidam, sú stále o 12 až 20 % drahšie ako v okolitých krajinách. Na druhej strane môžem konštatovať, že niektoré potravinové položky, napríklad bravčové karé, máme už na Slovensku lacnejšie ako v ČR alebo Maďarsku,“ dodal Kamenický k zisteniam z analýzy o vývoji cien potravín, ktorú na stredajšom rokovaní vzala na vedomie vláda.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Ladislav Kamenický