Problém zdražovania je na Slovensku takmer na konci. Nové čísla inflácie nás vrátili dva roky naspäť

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb vzrástli vo februári oproti januáru o 0,5 %. Medziročná inflácia dosiahla 3,4 %, čo je hlboko pod maximom z prelomu rokov 2022 - 2023, keď sa inflácia držala štyri mesiace nad úrovňou 15 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15.03.2024 09:28
peniaze, výpočet Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Na februárový rast cien malo najväčší vplyv zdražovanie v troch odboroch spotrebného koša – doprava, alkohol a tabak, ako aj nábytok a bytové zariadenia. V doprave to boli najmä ceny pohonných látok, ktoré medzimesačne vzrástli o 4,5 % a zvýšenie cien v autobusovej doprave. V odbore alkoholické nápoje a tabak prudko zdraželi tabakové výrobky, pod vplyvom zvýšenia spotrebnej dane vzrástli ich ceny o 6,4 %. Zo skupiny tovarov v odbore nábytok, bytové zariadenia ovplyvnili rast februárovej inflácie hlavne zvýšené ceny tovarov a služieb na údržbu domácnosti.

nakupovanie, potraviny, rodina Čítajte viac Pred Veľkou nocou sme si pozreli ceny potravín. Porovnali sme ich so sumami spred roka (tabuľka)

Naopak, najvýraznejší tlmiaci efekt na medzimesačný rast cien mali nižšie ceny odevov a obuvi (o 0,6 %), výrobkov pre osobnú starostlivosť (o 0,5 %) a poistenia v súvislosti s dopravou.

Inflácia v medziročnom porovnaní spomalila na dva a polročné minimum a dosiahla hodnotu 3,4 %. Medziročne vyššie ceny boli vo všetkých odboroch (výdavkových skupinách domácností), dvojciferný rast pretrvával vo vzdelávaní a aktuálne pod vplyvom zvýšenia spotrebnej dane vzrástla miera inflácie na dvojcifernú hodnotu aj pri alkohole a tabaku.

Najväčší vplyv na celkovú infláciu v rámci medziročného porovnania mali naďalej ceny potravín s nealko nápojmi. Tempo ich zdražovania prudko spomalilo a prvýkrát od novembra 2021 bolo miernejšie než celkový rast spotrebiteľských cien. Vo februári dosiahla inflácia pri potravinách medziročnú hodnotu 3,3 %.

Spolu za dva mesiace roku 2024 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 3,7 %.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia