Fico: Vláda plánuje mobilizáciu finančných zdrojov, ktoré má k dispozícii. Eurofondy sú nenahraditeľné

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) vo štvrtok po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

25.04.2024 14:10
Fico Foto: ,
Robert Fico
debata (5)

„Namiesto toho, aby sme sa približovali k životnej úrovni EÚ, tak sa vzďaľujeme a všetky ostatné ukazovatele, ktoré sa dnes porovnávajú, sú pre Slovensko mimoriadne negatívne. My sa musíme vrátiť naspäť na trajektóriu rastu, že sa budeme približovať k priemernej úrovni EÚ a nie k tomu, že sa budeme od toho vzďaľovať. Za týchto podmienok je dôležité, aby sme povedali, aké máme možnosti, pokiaľ ide o mobilizáciu zdrojov v štátnom rozpočte, aké máme možnosti, pokiaľ ide o zdroje z EÚ,“ uviedol Fico.

SR MF Fico kontrolný deň BAX Čítajte viac Namiesto šetrenia veľká pokuta? Vláda chystá zmenu pravidiel, ktorá môže byť protiústavná. Podľa ministra nič nehrozí

Premiér pripomenul, že ako členský štát EÚ môže Slovensko čerpať pomerne významné finančné objemy z EÚ zdrojov, ktoré sú pre krajinu nenahraditeľné. „Je to pre nás obrovská výzva, aby fondy boli minuté do posledného centa, pretože sú to nenahraditeľné peniaze,“ priblížil Fico s tým, že v rokoch 2024 a 2025 sa uskutoční revízia eurofondov. Premiér vyjadril obavu, že v budúcnosti už krajina nemusí mať k dispozícii také objemy z eurofondov ako v súčasnosti a stane sa skôr platcom do fondov EÚ ako prijímateľom.

Prízvukoval tiež, že podporuje myšlienku, ktorú presadzuje MIRRI, aby čo najviac peňazí išlo do regiónov, a aby aj miestne či regionálne samosprávy mali väčší objem peňazí, ktoré môžu použiť.

Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) pripomenul, že po nástupe do úradu pracovali na tom, aby z nedočerpaných eurofondov vo výške približne dve miliardy eur po bývalej vláde neprepadlo ani euro. „Už teraz môžem povedať, že na základe výkazov a finančných operácií, ktoré sa ukončujú formálne, čerpanie eurofondov za to programové obdobie, ktoré sa skončilo, bude rekordné,“ avizoval minister.

Doplnil, že rezort pripravuje ďalšie výzvy na čerpanie eurofondov. Pôjde napríklad o výzvu na obnovu národných kultúrnych pamiatok, rekonštrukciu a modernizáciu infraštruktúry regionálneho školstva, o výzvu na podporu miestnych komunikácií v obciach a mestách či podporu cyklodopravy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #eurofondy #peniaze #mirri sr