Štátny tajomník Ondruš napísal otvorený list firme Dell, ktorá prepúšťala odborárov: Arogancia, s akou konáte, je zarážajúca

Dianie okolo firmy Dell, ktorá nedávno prepustila niekoľkých odborárov, pokračuje. Tých sa zastal štátny tajomník na ministerstve práce Branislav Ondruš. Americkej IT-firme poslal otvorený list, ktorý zverejnili odborári.

09.04.2024 14:19
debata (8)
Odborári vo firme Dell hovoria, čo sa tam deje
Video

List zverejnila odborová organizácia Technologies Unions Slovakia, ktorá zastupuje aj prepustených odborárov z firmy Dell. Konkrétneho Ondruš adresoval konateľovi Dellu Petrovi Macejkovi.

Ondruš firmu vyzýva, aby upustila od protizákonného konania, ktorého sa dopustila výpoveďou zamestnancom Danielovi Andráškovi, Michalovi Gábrišovi a Miroslavovi Slezákovi. Hovorí, že sa dopustili protizákonného konania.

Predseda Technologies Unions Slovakia Daniela Andráško Čítajte viac Americký korporát nás považuje za banánovú republiku, vyhlásil Ondruš. Čo stojí za prepúšťaním vo firme Dell?

„Vyzbrojený touto zákonnou kompetenciou Vás so všetkou vážnosťou a naliehavosťou dôrazne upozorňujem, že v prípade výpovedí daných hore uvedeným zamestnancom sa nepochybne dopúšťate porušenia viacerých ustanovení § 240 Zákonníka práce. Zo samotného znenia ustanovení tohto paragrafu je zrejmé, že okamžite skončiť pracovný pomer so zamestnancom, ktorí je členom ‚príslušného odborového orgánu‘ (prípadne členom zamestnaneckej rady alebo zamestnaneckým dôverníkom) možno „len s predchádzajúcim súhlasom týchto zástupcov zamestnancov,“ píše Ondruš.

Tajomník ďalej píše, že arogancia, s akou firma koná, je zarážajúca a avizuje, že to bude mať následky. „Arogancia, s akou Dell, zjavne porušuje jednotlivé ustanovenia základného pracovnoprávneho kódexu Slovenskej republiky je mimoriadne zarážajúca a nemôže ostať bez širších následkov,“ dodáva Ondruš.

Ich konaním sa bude zaoberať Inšpekcia práce a Ondruš chce tiež meniť kvôli tomu zákony. „Váš aktuálny postup ma presviedča, že súčasné znenie je príliš benevolentné a nedostatočne napĺňa vyššie uvedený zámer. Nakoľko je aktuálne novela Zákonníka práce v legislatívnom procese, začal som sa zaoberať sprísnením a spresnením jeho príslušných ustanovení, aby sme postupu, aký zvolila Vaša firma do budúcnosti zabránili,“ píše Ondruš.

Na záver ich vyzval, aby upustili od podávania výpovedí svojim odborárom.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Dell #odborári #Branislav Ondruš