Z Kamenického rezortu už prenikajú informácie o masívnom šetrení, tvrdí SaS. Príde vyššia DPH a spotrebné dane?

Opozičná SaS tvrdí, že vláda sa chystá zvýšiť DPH aj spotrebné dane. Má ísť o jednu z možností konsolidácie verejných financií.

02.04.2024 12:48
Marián Viskupič Foto: ,
Marián Viskupič
debata

O zmenách sa podľa strany zatiaľ nehovorí, kým nebude po prezidentských voľbách. SaS sa pýta prezidentského kandidáta a predsedu koaličného Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby vopred avizoval, k akým zmenám má dôjsť po voľbách. Hlas-SD reaguje, že za rozvrátené verejné financie počas predchádzajúcich vlád je zodpovedná SaS.

Poslanec parlamentu za SaS Marián Viskupič priblížil, že DPH by sa mohla zvýšiť o dva až tri percentuálne body. Informácie podľa neho prenikajú z rezortu financií a aj minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) pripúšťa takúto možnosť, keď avizoval ďalší tzv. konsolidačný balíček. Detaily podľa Viskupiča zatiaľ nepredstavil.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Veľká analýza komisie. Slovensku vystavila vysvedčenie, stav verejných financií je katastrofálny

„Pellegrini, vyzývame vás, aby ste sa už pred druhým kolom prezidentských volieb priznali spolu s Robertom Ficom (Smer-SD), čo nás čaká po prezidentských voľbách. Čo ste pripravili pre občanov tohto štátu? Čo všetko máte pripravené zdaniť, ‚zodvodniť‘, spoplatniť a o čom všetkom radšej teraz nehovoríte, aby ste si neodohnali voličov,“ uviedol na tlačovej konferencii Viskupič.

Hlas-SD v reakcii pripomenul, že SaS je „plne zodpovedná za rozvrátené verejné financie počas Matovičovej a Hegerovej vlády, brutálne chudobnenie ľudí a osobitne dôchodcov, ktorými táto najviac antisociálna strana na Slovensku otvorene pohŕda“.

SaS by mala podľa Hlasu-SD klásť otázky kandidátovi Ivanovi Korčokovi, ktorý bol jej nominantom vo vláde Igora Matoviča a Eduarda Hegera a SaS s ním počítala ako volebným lídrom v uplynulých parlamentných voľbách. „Keď Korčok SaS zodpovie, prečo namiesto politickej práce pre ľudí ušiel do prezidentskej kampane a keď sa SaS ospravedlní všetkým, ktorí za jej vlády schudobneli, potom môže klásť otázky kandidátovi ľudí Petrovi Pellegrinimu,“ dodala v stanovisku hovorkyňa Hlasu-SD Karolína Ducká.

Pellegrini a Korčok zabojujú o prezidentský palác v sobotnom (6. 4.) druhom kole prezidentských volieb. Voliči si vyberajú hlavu štátu na funkčné obdobie piatich rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #SASKA