Prehľad našich najlepších vín: Slováci uspeli medzi svetovou elitou na výstave vo Francúzsku

Boh vína sa zamiloval do Slovenska a do jeho vín. Na 30. ročníku prestížnej medzinárodnej súťaže Vinalies Internationales v Cannes tri zo slovenských vín sa stali víťazmi svojich kategórií. Je to fenomenálny úspech, aký slovenské víno na medzinárodnej scéne ešte nikdy nedosiahlo.

12.03.2024 18:40
debata (5)
Rizling ry nsky 2021 - TAJNA
Takáč: Slovenské pôdohospodárstvo môže prísť o 400 miliónov eur z Programu rozvoja vidieka
Video

Ján Vršek z Vinkoru vo Vinosadoch potvrdil, že Slovensko je krajinou originálnych bielych vín. Jeho Devín získal neuveriteľných 98 bodov zo 100 možných. Rovnakú hranicu dosiahlo červené víno Cabali takisto od Vinosadčana Martina Pomfyho. Získať najviac bodov za červené víno vo Francúzsku nebolo pred štvrťstoročím ani pomyslenia.

Víno Mrva & Stanko - Cabernet Sauvignon Rose 2023.
Hubert - Chateau Pezinok Tramín červený...
+17Villa Víno Rača Palugyay - Frankovka modrá...

Lenže časy sa menia. Svet objavuje nové krajiny vynikajúceho vína. La Palmes Vin Blanc, Rouge a Doucer, teda palmy víťazstva za biele suché, červené a sladké víno putujú na Slovensko. Medzinárodnú porotu, ktorá už kdečo ochutnala, uchvátila do tretice hrozienková Frankovka modrá z Villa Víno Rača. Dostala 96 bodov, najviac spomedzi ružových sladkých vín. Nádherný darček k 75. narodeninám vinárstva, ktoré vedie nestor slovenského vína Ján Krampl.

Keby len víno, ešte aj slivovica

Pripomeňme si rámce tohto úspechu, o ktorý sa pričinili aj ďalšie slovenské vinárstva. Vinalies Internationales obsadilo 2 927 vín z 38 krajín od 636 výrobcov. Slovensko poslalo do súťaže dovedna 198 vín a destilátov od 37 producentov. Po Francúzsku sme boli na súťaži druhou krajinou s najväčším počtom vín. Porovnajme: 1 400 vín z Francúzska a takmer 200 zo Slovenska.

Krajina s minimalistickou výmerou vinohradov, v ktorej zberová plocha muštového hrozna klesla hlboko pod 10-tisíc hektárov, vybojovala z deviatich kategórií vín tri prvé miesta. To niečo hovorí o nezameniteľnom terroiri, ktorý tak oceňujú Francúzi, ako aj o rastúcom majstrovstve vinohradníkov a vinárov a tiež o tom, že zvládame klimatickú zmenu prinášajúcu nevídané oteplenie, čo začína robiť problémy juhoeurópskym vinárom.

Vinalies Internationales nebolo iba o víne, jeho organickou súčasťou je aj súťaž destilátov. Zásluhou Chateau Topoľčianky bolo Slovensko úspešné aj na tomto poli. Klasická slivovica päťdesiatdvojka vybojovala pre slovenskú trikolóru veľkú zlatú medailu, vôbec prvú v histórii tohto podujatia.

Rez viniča podľa skúseného odborníka zvládne naozaj každý
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

Fľaša po deväť, ale aj 30 eur

Dominantou Vinalies Internationales je však víno. „V Cannes sa klaňali slovenským vínam,“ výstižne jednou vetou zhodnotila atmosféru Vinalies Internationales Edita Ďurčová, enologička, medzinárodná degustátorka a viceprezidentka VINOFED-u (Svetovej federácie medzinárodných súťaží vín destilátov). Do pozornosti dala slovenské novošľachtence z „dielne“ šľachtiteľky Doroty Pospíšilovej. Okrem Devína žali úspech aj na Slovensku vzácna Nitria od Mira Fondrka či Hron.

Vráťme sa však k trojke víťazných vín. O Devíne povedal jeho tvorca Juraj Vršek, že je poctou Dorote Pospíšilovej. Bolo to prvé slovenské víno, ktoré uznali ako originálnu slovenskú odrodu v roku 1997. Skvele sa mu darí v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vršekov Devín dopestoval vinohradník Jozef Tóth vo Dvoroch nad Žitavou. Vinár vyrobil 4-tisíc fliaš. Keď sme sa s ním rozprávali, práve Devín plnil do fliaš. Cena jednej bude okolo deväť eur.

Cabali od Martina Pomfyho pochádza tiež z južného Slovenska, z Rúbane. Tento priestor nezameniteľným spôsobom skultivoval Ondrej Korpás, vynikajúci vinohradník, vinár a z prirodzenosti svojej šľachtiteľ. Pomfyho Cabali je kupáž Cabernetu Sauvignon, Cabernetu franc a Alibernetu. Nádherné, harmonické červené víno je zrkadlom ojedinelého územia, ktorého mikroklímu ovplyvňujú Parížske močiare. Skvelá práca vo vinohrade a pivnici slávila úspech. Je to najdrahšie víno z kolekcie spoločnosti Mavin, Martin Pomfy si pýta za fľašu 30 eur.

Tretie najvyššie ocenené víno Frankovka modrá sa urodilo na jednej z najlepších malokarpatských polôh na hone Krivé. Vysadili ju v roku 1988 a kým iné výsadby medzi tridsiatym a štyridsiatym rokom života končia, táto, o ktorú sa príkladne stará tím Jána Krampla, je vo vynikajúcej kondícii. Akoby vinica odrážala múdrosť početných generácii račianskych vinárov. Hrozienkový výber z ročníka bol zberaný v neskorom novembri 2018. Víno vyzretých medových tónov s porozumením a citom pripravil Richard Polkoráb. Odhadovaná cena jednej fľaše je 17 eur.

Nové vydanie zemepisu

Prix VINOFED-u získali dve slovenské vína, už spomínané červené Cabali a Rizling rýnsky Rastislava Demeša z vinárstva TAJNA. V tejto rodinnej ekologickej vinici stojí budova vinárstva a z najvyššieho bodu vinohradu vidno pohorie Tríbeča aj Štiavnických vrchov. Priestor požehnaný vínu.

Slovensko v Cannes potvrdilo, že dorába vynikajúce ružové vína. V roku 2010 bolo na Vinalies internationales najvyššie oceneným vínom rosé Vladimíra Mrvu a Petra Stanka. Ich polosuché roséčko ukázalo, že vo Vinodole sa stále rodí Cabernet Sauvignon s espritom, ktorý vo svete vyvoláva veľké emócie.

Medzi ocenenými vínami sa blyslo trojicou veľkých zlatých medailí Zámocké vinárstvo Pezinok, za ktorým je práca bratov Štefana a Richarda Šimákovcov a vinárskeho mága Romana Janouška. Ich veľkú trojku tvorí Rizling rýnsky, vlašský a červené cuvée Pavon. Nič dlžný svojej povesti nezostal Peter Matyšák – dovedna osem medailí, z toho dve veľké zlaté – za Camerlon a Frankovka modrá.

Slovensko výborne reprezentovalo aj Vinum Nobile z Malých Ripnian, ktoré vďaka rodákovi z Kaukazu Vladislavovi Chablijevovi objavilo zabudnutú polohu medzi Tríbečom a Považským Inovcom. Slovenskí vinári nás učia novému zemepisu – vinohradnícko-vinárskemu. Napríklad sa oplatí vydať do Čeboviec za Mullerom Thurgau. Alebo ochutnať Chardonnay zo Chateau Pezinok a na Tokaji Macíkov trojputňový výber.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Francúzsko #slovenské víno