Varovanie od rozpočtovej rady: Dlh Slovenska bude rásť a na úrokoch preplatíme stovky miliónov eur

Podľa odhadov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) bude dlh Slovenska kontinuálne rásť. Slovensko tak bude musieť na finančné trhy do roku 2027 umiestniť emisie v hodnote zhruba 42,4 mld. eur. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov však v tomto období bude obsluha dlhu podľa rady oveľa nákladnejšia, keďže treba počítať s vyššími úrokovými sadzbami. Medzi rokmi 2018 až 2021 oscilovali úroky na náš nový dlh okolo nuly, počas roku 2022 prudko rástli na úroveň viac ako 3 % a v roku 2023 sa pohybovali medzi 3 % a 4 %.

09.02.2024 09:20
Ján Tóth Foto: ,
Na snímke prezident Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ján Tóth.
debata (12)

Rastúce úroky ovplyvňuje aj tzv. riziková prémia. Teda navýšenie úrokových nákladov v porovnaní s cenou, ktorú by si trh za dlhopisy vypýtal, ak by krajinu považoval ako veriteľa za úplne spoľahlivú. V porovnaní s obdobím pred pandémiou sa podľa odhadu rady zvýšila táto riziková prirážka približne o 0,7 percentu­álneho bodu.

UP Seniori Čítajte viac Skoro 50-tisíc ľudí odišlo z práce na predčasný dôchodok. Trh to zasiahlo, iné roky to tak nebolo

Na štvorročnom horizonte, po zohľadnení veľkosti celkovej potrebnej emisie dlhu, to bude znamenať, že v roku 2027 tak Slovensko na úrokoch zaplatí o 238 mil. eur viac, a v celom období 2024 až 2027 o približne 580 mil. eur viac, ako bez dodatočného navýšenia rizikovej prirážky.

Kľúčovým predpokladom pre lacnejšie financovanie je podľa RRZ dôvera trhov v krajinu ako veriteľa. Z tohto pohľadu nie je podľa rady dobrou správou, že v decembri agentúra Fitch znížila rating.

Agentúra S&P pri nedávnom potvrdení aktuálneho ratingu a výhľadu komunikovala, že očakáva výrazné znižovanie deficitov v najbližších rokoch a stabilizáciu dlhu pod 60 % HDP. „V prípade nepreukázania výraznejšieho konsolidačného úsilia v dohľadnej dobe tak môže Slovensku hroziť, že k zníženiu ratingu prikročia aj ďalšie agentúry, čím by nám pri emisiách nových dlhopisov hrozilo dodatočné riziko nárastu rizikovej prirážky,“ upozorňuje RRZ.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #úroky #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť