Slovensko môže prísť o skoro miliardu eur, upozorňujú progresívci. Eurokomisia vraj zastavuje hodnotenie platby

Európska komisia (EK) pozastavuje hodnotenie štvrtej platby z plánu obnovy pre Slovensko. Ide o vyše 900 miliónov eur, o ktoré môže krajina prísť. Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii v priestoroch Národnej rady SR informovala opozičná strana Progresívne Slovensko (PS).

08.02.2024 11:24 , aktualizované: 13:42
Štefan Kišš Foto:
Štefan Kišš, bývalý šéf Útvaru hodnoty za peniaze a v súčasnosti ekonomický expert strany Progresívne Slovensko.
debata (33)

„Ide o vyše 900 miliónov eur, o ktoré, ak vláda nedohodne nápravu, môže Slovensko prísť. Robert Fico (Smer-SD) by si mal uvedomiť, že Európska únia nebude posielať peniaze, ak Slovensko nedokáže naplniť záväzky, ktorým sa zaviazalo. Ide o pozastavenie hodnotenia, kým vláda Fica nevykoná nápravu,“ povedal Michal Šimečka (PS) s tým, že niektoré míľniky sú v ohrození.

Ladislav Kamenický Čítajte viac Kamenický priznal, že chystá úsporný balíček za 1,5 miliardy. Pomoc s cenami energií v ňom nebude

Najväčšími výhradami EK sú podľa PS právny štát, výdavkové limity a dôchodkové opatrenia. Komisii prekáža proces a aj obsah novely Trestného zákona. Pri výdavkových limitoch vláda podľa Štefana Kišša (PS) porušila zákon o rozpočtových pravidlách. Schválila totiž rozpočet bez toho, aby boli limity jeho súčasťou. Náprava v tejto oblasti by podľa Kišša znamenala konsolidáciu vo výške miliardy eur.

„EK hovorí, že si je vedomá opatrení, ako sú 13. dôchodky a krátenie druhého piliera, ale žiada ich kvantifikáciu, ktorú sme pri rokovaní o týchto bodoch nevideli, a žiada kompenzačné opatrenia,“ priblížil Kišš.

Kmec: Zastavili iba hodnotenie

Európska komisia pri pláne obnovy pozastavila hodnotenie platby vo štvrtej žiadosti a nie samotnú platbu. Nie je to nič neštandardné. Pre TASR to uviedol vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) v reakcii na štvrtkové vyjadrenie opozičnej strany Progresívne Slovensko, že Slovensko môže prísť o viac ako 900 miliónov eur.

„EK sa nás iba pýta na veci, ktoré jej nie sú jasné. Už aj v minulosti sa nám stalo, že bol pozastavený proces hodnotenia, a to v prípade druhej žiadosti o platbu. To isté sa deje aj v iných európskych krajinách, napríklad Taliansku sa pozastavenie hodnotenia predĺžilo až na deväť mesiacov,“ uviedol Kmec.

„Práve teraz pripravujeme cielenú revíziu, ktorej cieľom bude zreálnenie implementácie celého plánu obnovy tak, aby reagoval na reálne potreby občanov a regiónov Slovenska,“ dodal Kmec.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #plán obnovy