Saková v Ide o pravdu: Strácame zlaté vajce tranzitu ruského plynu. V Japonsku budeme hovoriť o budúcnosti košickej oceliarne

Mierna zima je pre hospodárstvo i štátny rozpočet priaznivá, spotreba energií je nižšia a tým aj klesá potreba dotovať ich ceny, uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková v relácii Ide o pravdu.

03.02.2024 11:00
debata (187)
Pozrite si debatu Petra Bielika a Denisy Sakovej v relácii Ide o pravdu
Video

Spolu s ukončením tranzitu ruského plynu, o ktorom hovorí ukrajinská strana a mal by sa uskutočniť na konci tohto roka, vypadnú poplatky za tranzit aj cez slovenské potrubia v stovkách miliónov eur. „Je to doslova a do písmena zlaté vajce, ktoré odchádza z ministerstva hospodárstva a z rozpočtu,“ uviedla ministerka.

Štát bude hľadať riešenie tejto situácie aj s medzinárodnými partnermi. „Už bolo prvé stretnutie konzorcia predstaviteľov veľkých spoločností, ktorí zastupujú veľké rakúske, talianske firmy, aj maďarské, české a slovenské, aby sa s ukrajinskou stranou prejednával možný spôsob dodávky plynu, nielen kvôli poplatkom za tranzit,“ uviedla a dodala, že ide aj o zabezpečenie lacnejšieho plynu pre priemysel na Slovensku. Dodáva, že aj pre Ukrajinu by znamenalo pokračovanie tranzitu príjem do rozpočtu vo výške jednej miliardy eur.

Slovenská delegácia pôjde do Japonska na rokovanie s firmou Nippon Steel, ktorá kupuje americkú spoločnosť U.S. Steel. Tá vlastní aj oceliarne v Košiciach. Slovensko potrebuje vedieť, aké plány má japonská korporácia so slovenským závodom, už aj z toho dôvodu, že na dekarbonizáciu výroby v Košiciach je vyčlenených 600 miliónov eur, viac než polovica z fondu obnovy. Je to však len tretina nákladov na potrebnú investíciu, preto potrebujeme poznať zámery japonskej strany, uviedla Saková.

Ministerka tiež avizovala výraznú podporu automobilovému priemyslu, ktorý je jedným z kľúčových odvetví na Slovensku: „Musíme poskytnúť všetko na to, aby výrobné závody na Slovensku dostali adekvátne podmienky, aby napredovali v oblasti elektromobility“. Do konca februára štát zreviduje prijatú stratégiu rozvoja elektromobility prijatú minulou vládou, aby sme nezmeškali trendy, uviedla Saková. Prebehlo už prvé stretnutie so zástupcami automobiliek a štát chce zapracovať do stratégie ich pripomienky.

Čo potrebujú automobilky, aby bola zabezpečená konkurencieschop­nosť Slovenska? Čo urobí štát s rozvojom elektromobility? Zvládne naša energetická sústava požiadavky elektromobility? O koľko peňazí príde Slovensko zrušením tranzitu ruského plynu? Prečo nie je podpora cien energií adresná, ale plošná?

187 debata chyba
Viac na túto tému: #Denisa Saková #Ide o pravdu