Štát od fajčiarov vytiahne miliardu eur, ide o rekordnú čiastku

Posledné roky sa práve začiatok februára spája s nárastom spotrebnej dane na tabakové výrobky. Tento rok nie je výnimkou. Zatiaľ čo pre vyššiu spotrebnú daň vlani priemerná cena škatuľky cigariet vzrástla o 20 centov, tento rok to je až o 40 centov.

02.02.2024 14:09
cigareta, fajčenie, tínedžeri, fajčenie... Foto:
debata (104)

V praxi to znamená, že priemerná cena škatuľky cigariet stúpne zo 4,80 na 5,20 eura. Fajčiar, ktorý vyfajčí škatuľku denne, si za celý mesiac priplatí až o 12 eur. Ročne to vychádza až na 144 eur. Na druhej strane ten, ktorý sa rozhodne s fajčením prestať úplne a fajčil škatuľku denne, môže za celý rok ušetriť až 1 900 eur.

Ešte výraznejšie stúpne cena tabaku na vlastnoručnú výrobu cigariet. Kým pri klasických cigaretách a výrobkoch fungujúcich na princípe zahrievania tabaku sa daňová záťaž zvýšila o vyše 12 percent, u sypaného tabaku to je takmer 40 percent. Na druhej strane na elektronické cigarety a nikotínové vrecúška momentálne nie je zavedený žiadny druh spotrebnej dane.

Robert Fico Čítajte viac Biznis hodnotí 100 dní vlády: Vyššie dane pre banky, ale aj nedostatok pracovných síl. Firmy by chceli viac pomoci

„Vo všeobecnosti podporujeme predvídateľné, proporčné a postupné zvyšovanie spotrebnej dane z tabaku. Za vážny problém súčasného zvýšenia spotrebnej dane považujeme neproporčné zvýšenie sadzby dane z tabaku určeného na ručné zhotovenie cigariet,“ zareagoval na otázky denníka Pravda Ivan Kubányi, manažér vonkajších vzťahov zo spoločnosti Imperial Tobacco Slovakia, čo je druhá najväčšia tabaková spoločnosť na Slovensku. Poukazuje na to, že zatiaľ čo nové sadzby dane zaťažia jednu škatuľku cigariet sumou približne 40 centov, tak najbežnejšie spotrebiteľské balenie tabaku, ktoré má 30 gramov, bude zaťažené sumou až 1,50 eura.

Skokový nárast spotrebnej dane z tabakových výrobkov je dôsledkom vládnych opatrení, ktorými sa kabinet Roberta Fica (Smer) snaží hľadať zdroje na nové sociálne výdavky a zároveň ozdraviť verejné financie. Ministerstvo financií odhaduje, že vyššie dane v tejto oblasti prinesú do rozpočtu v tomto roku o 106 miliónov eur viac. Takéto zvýšenie sadzby znamená, že celkovo vyberia štát až miliardu eur práve formou dane z tabaku a tabakových výrobkov. Spotrebná daň a daň z pridanej hodnoty tvoria dokopy takmer 80 percent celkovej ceny balenia.

Drahšie cigarety na pultoch

Daň sa aktuálne zvyšuje na všetky kategórie tabakových výrobkov. Drahšie budú klasické cigarety, bezdymové výrobky či tabak. Zákazníci vyššie ceny na škatuľkách cigariet nemusia vidieť hneď, teda od 1. februára. Rezort financií totiž predĺžil dopredaj výrobkov so starou kontrolnou známkou. Dopredaj na výrobky so starou daňou tak bude v prípade cigariet tri mesiace, teda do konca apríla. Pri bezdymových výrobkoch to budú štyri mesiace a pri tabakoch na vlastnoručné zhotovenie cigariet až 7 mesiacov. Drahšie tabakové výrobky tak budú na pultoch pribúdať postupne.

Dopredaj starých zásob je časovo obmedzený zákonom. A tak, ako to bolo ostatné tri roky, aj v roku 2024 pôjde o termín od 1. februára 2024 do 30. apríla 2024 v prípade cigariet. „Počas tohto obdobia budú do predaja prichádzať už cigarety s novou sadzbou spotrebnej dane. Následne je možné predávať len cigarety s novou sadzbou spotrebnej dane,“ vysvetľuje pre Pravdu Roman Hatadám, obchodný riaditeľ spoločnosti GGT, ktorá je najväčším distribútorom cigariet a tabakových výrobkov na Slovensku.

Na bezprecedentné zdraženie tabaku na vlastnú výrobu cigariet upozornila ešte v decembri aj spoločnosť JTI, ktorá je globálnym vlastníkom značky Winston, dvojky na svetovom trhu cigariet, a značky Camel mimo USA. „Na túto úpravu, ktorá neprešla pripomienkovým konaním, nazeráme s veľkými obavami, pretože sa dotýka spotrebiteľov, ktorí sú najviac citliví na cenu a môže ich to inšpirovať hľadať alternatívy na sivom alebo čiernom trhu,“ hovorí manažér spoločnosti JTI Slovak Republic Martin Jaroš.

Iná situácia je u zahrievaných tabakových výrobkov, kde sa od februára daň zvýšila o 16 centov na 20-kusové balenie náplní. Ako vysvetľuje Jaroš, tak v tomto prípade je vecou výrobcov a obchodníkov, ako si nastavia konečné ceny a akú časť nového zdanenia prenesú na spotrebiteľa, pretože tieto kategórie nemajú cenu určenú na kontrolnej známke. . Iná situácia je pri elektronických cigaretách, nikotínových vrecúškach či žuvacom tabaku, kde sa cena nezmenila. Podľa posledných údajov za rok 2022 počet fajčiarov vzrástol na viac ako 21 percent, ukazujú dáta Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. V praxi to teda znamená, že aktívne fajčí viac ako 1,15 milióna Slovákov. Bezdymovým tabakovým výrobkom holduje zhruba 13 percent celkovej populácie dospelých fajčiarov.

Miliarda eur do rozpočtu

Keď treba šetriť, každá vláda prirodzene siahne do portfólia zvyšovania dane z liehu a tabaku. Výnimkou nie je ani súčasný kabinet, ktorý zdraženie naplánoval na február 2024. Pôvodne sa počítalo v návrhu s tým, že ďalšie zvýšenie spotrebnej dane príde vo februári 2026. Nakoniec poslanci na decembrovej parlamentnej schôdzi schválili zvyšovanie len v roku 2024. Inštitút finančnej politiky (IFP) pri rezorte financií pravidelne zverejňuje prognózu príjmov a výdavkov verejnej správy. Posledná bola zverejnená v decembri. Analytici z IFP vysvetľujú, že posun dopredaja tabakových výrobkov nebol zahrnutý v decembrovej prognóze, nakoľko úprava bola urobená až v parlamente pri schvaľovaní rozpočtu. Februárová prognóza bude aktualizovaná o túto zmenu a takisto aj o neschválenie zvyšovania sadzieb v roku 2026, ktoré bolo podobne upravené v parlamente.

Prostredníctvom spotrebnej dane z tabaku vyberie štát každoročne niekoľko stoviek miliónov eur. V roku 2021 to bolo až 851 miliónov eur. Za rok 2022 sa odhaduje, že by štát mal vyzbierať až cez 900 miliónov eur. V tomto roku by dokonca mohla byť pokorená magická hranica, teda vyzbieraná miliarda eur zo spotrebnej dane na tabak a tabakové výrobky.

Zvýšenie spotrebnej dane z tabaku a tabakových výrobkov bolo jedným z 18 opatrení, ktoré schválila vláda na konsolidáciu verejných financií. Obeťou hľadania úspor pri znižovaní deficitu verejných financií sú aj ľudia sporiaci si na penziu v druhom dôchodkovom pilieri. Firmy a živnostníci platia vyššie zdravotné odvody a bankám vláda zaviedla novú daň. Všetkých 18 opatrení by malo priniesť zhruba dve miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba