Brusel vystavil vysvedčenie rozpočtu Ficovej vlády. S deficitom je to oveľa horšie, ako prezentuje Kamenický

Európska komisia (EK) dnes zverejnila stanovisko k Návrhu rozpočtového plánu Slovenska. Komisia konštatuje, že Slovensko nedodržalo stanovený postup, ktorý predpokladá vydanie stanoviska pred samotným schválením rozpočtu, tvrdí Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

16.01.2024 12:59 , aktualizované: 13:49
SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Foto:
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) informuje o konsolidácii verejných financií počas tlačovej konferencie po ukončení 7. zasadnutia vlády SR 4. decembra 2023 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann *** Local Caption *** konsolidácia verejné financie
debata (66)

„Podľa hodnotenia sa bude deficit rozpočtu verejnej správy tento rok zvyšovať a zároveň bude vyšší, ako predpokladá rozpočet. Hlavný dôvod je metodické zaznamenanie prefinancovania energopomoci v súlade s metodikou ESA2010,“ tvrdí rozpočtová rada.

Ako sa bude vyvíjať deficit? Foto: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť
Rozpocet Ako sa bude vyvíjať deficit?

RRZ zjednodušene tvrdí, že príjmy z eurofondov, ktoré boli určené na energopomoc v minulom roku, budú pravdepodobne započítané do výsledkov v roku 2023. Ak sa to takto započíta, vlaňajší deficit sa zníži o 0,4 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) a naopak – v tomto roku ho zvýši o 0,3 percenta. V konečnom dôsledku tak deficit vzrastie z 6,1 na 6,3 percenta v tomto roku.

Ján Tóth Čítajte viac Rozpočtová rada upozorňuje: Výdavky štátu sú o 1,7 miliardy vyššie, ako majú byť

Stanovisku komisie je na tomto odkaze.

„Komisia konštatuje, že hrozí, že prijatý rozpočet nie je v súlade s odporúčaním Rady EÚ. Komisia preto vyzýva na prijatie potrebných opatrení na zosúladenie rozpočtu s odporúčaniami Rady EÚ,“ tvrdí rozpočtová rada.

Hodnotenie EK sa tiež negatívne zmieňuje o znížení odvodov do druhého dôchodkového piliera, ktoré síce krátkodobo zlepšuje bilanciu verejnej správy, ale dlhodobo neprispieva k udržateľnosti dôchodkového systému. Znamená totiž vyššie verejné výdavky do budúcnosti. Preto ho komisia nezahŕňa do čistého vplyvu nových opatrení.

Podľa EK tak nové opatrenia na strane výdavkov a príjmov celkovo navyšujú deficit o 0,6 % HDP. Výdavky tak rastú o 1 % rýchlejšie ako odporúčané maximálne tempo podľa pravidiel EK, teda o 6,7 % namiesto o 5,7 %. Znamená to nesúlad s európskym výdavkovým pravidlom o 0,4 % HDP alebo približne 500 miliónov eur.

Kamenický to vidí inak

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) v Bruseli po zasadnutí ministrov financií EÚ (Ecofin) uviedol, že názory vlády a eurokomisie sa rôznia najmä v oblasti energetickej pomoci. Kamenický tvrdí, že sa podarilo dobre zúročiť komunikáciu, ktorú koncom vlaňajška počas prípravy rozpočtu viedol s podpredsedom EK Valdisom Dombrovskisom a eurokomisárom Paolom Gentilonim.

„Dobrá správa je, že Európska komisia odobrila náš rozpočet. Slovensko sa dostalo do skupín krajín, ako je Belgicko, Francúzsko, Fínsko a Chorvátsko. Nie je to však súťaž krásy a vieme, že stav financií, ktoré zanechala pravicová vláda, nie je dobrý, ale máme načrtnutú trajektóriu, ktorou chceme otočiť vývoj dlhu Slovenskej republiky,“ opísal situáciu minister.

„Stále máme iný pohľad na pomoc energetickú. Naša vláda jasne deklarovala, že dosahy cien energií na obyvateľstvo by boli v podobe až 120-percentného zvýšenia cien, takže my na rozdiel od iných európskych krajín sa stále snažíme pomáhať domácnostiam a v roku 2024 určite pomáhať budeme. Na toto má eurokomisia iný názor,“ vysvetlil Kamenický.

Zdôraznil však, že EK pochválila Slovensko za to, že podporuje verejné investície a že ich zvyšuje, čo je podľa neho dobrou správou pre Slovákov.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #peniaze #rozpočet 2024