Sakovej rezort chce prísť s adresnejšou podporou cien energií

Adresnejšia pomoc ohrozeným skupinám s cenami energií, lákanie nových investorov či podpora zamestnanosti budú v roku 2024 prioritami ministerstva hospodárstva. Rezort plánuje zásadne zlepšiť prístup štátu k podnikateľom, ktorí na Slovensku chcú niečo vybudovať, uviedla pre TASR ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

01.01.2024 10:35
SR MH ceny energie 2024 BAX Foto: ,
Denisa Saková
debata (3)

„Mojím cieľom je, aby štát aktívne pomáhal podnikateľom vytvárať nové pracovné miesta, a nie aby im hádzal polená pod nohy prostredníctvom obštrukcií na úradoch,“ uviedla Saková.

Saková: Na energie vyčleníme 1,25 miliardy, ale je to maximum
Video

Ministerka považuje za mimoriadne dôležité, aby sa štát v tejto oblasti správal rovnako k domácim aj zahraničným podnikateľom a podporoval každého, kto plánuje vytvoriť pracovné príležitosti. Saková pripomenula, že na podporu zamestnanosti už odklepla vláda ministerstvu hospodárstva dodatočných 72 miliónov eur. Tie by mali napomôcť vzniku nových pracovných miest na hornej Nitre.

Jednou z priorít rezortu, ktorá pokračuje z minulého roka, je pomoc s cenami energií pre zraniteľné skupiny obyvateľstva. „Určite musíme pracovať na tom, aby sme vedeli adresnejšie pomáhať ľudom s cenami energií. Nie je správne, aby štát platil milionárom dotácie na vykurovanie bazénov,“ priblížila Saková.

Ide však podľa nej o komplikovanú tému, keďže nie je možné systém nastaviť tak, aby pre vysokú spotrebu nedostali pomoc napríklad obyvatelia trojgeneračného domu na Orave, kde sa kúri osem aj viac mesiacov v roku.

I keď programové vyhlásenie vlády hovorí o motivovaní domácností a podnikateľov k efektívnej spotrebe energií, zatiaľ nie je jasné, akým spôsobom by tento cieľ mohol kabinet Roberta Fica (Smer-SD) dosiahnuť. Podľa Sakovej by sa malo o možnostiach riešení rokovať aj na úrovni vlády či expertov hneď začiatkom tohto roka, no je predčasné hovoriť o možných úsporách.

„Dnes by bolo naozaj predčasné hovoriť o tom, ako to budeme robiť a koľko sa ušetrí. Slovensko si už zažilo obdobie, ako to vyzerá, keď politici na tlačovkách ohlasujú nedomyslené riešenia, ktoré sa nakoniec ani len nedali zrealizovať,“ dodala ministerka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ministerstvo hospodárstva #Denisa Saková