Desaťtisíce ľudí dostali od štátu potravinové balíčky, obsahovali tri druhy konzervovaných hotových jedál

Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny SR počas októbra a novembra realizovalo distribúciu potravinových balíčkov. Bola to štvrtá a posledná distribúcia v tomto roku. V spolupráci s partnermi sa celkovo 85-tisíc potravinových balíčkov dostalo do rúk 64-tisíc ľuďom z domácností v hmotnej núdzi. V balíčkoch pre štvrtú tohtoročnú distribúciu sa nachádzali konzervované hotové jedlá. Balíček obsahoval tri kusy segedínskeho guláša, tri kusy hovädzieho guláša a tri kusy rizota s bravčovým mäsom.

29.12.2023 10:54
Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas)
debata (2)

Celkové náklady na už 19. etapu pomoci dosiahli takmer 2,35 milióna eur. „V tejto adresnej a nevyhnutnej forme pomoci plánujeme pokračovať aj v budúcom roku. Prehodnocujeme jej nastavenie a prípadné rozšírenie spolu s európskymi partnermi tak, aby pokryla skutočné potreby domácností v zložitej situácii,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

dôchodci, dôchodcovia, manželia, počítač Čítajte viac Penzisti si od začiatku januára prilepšia, netýka sa to však všetkých dôchodkov

Najviac potravinových balíčkov smerovalo počas poslednej tohtoročnej distribúcie do okresov Rimavská Sobota, Trebišov a Košice – okolie. Najmenej balíčkov putovalo do okresov Tvrdošín, Myjava a Púchov. „Za celé obdobie trvania tejto pomoci, teda od roku 2016, sa distribuovalo viac ako 1,9 milióna potravinových balíčkov, na čo sa vynaložilo viac ako 75 miliónov eur. Pomoc sa pritom navyšuje. Iba za tento rok sme rozdali takmer pol milióna balíčkov,“ upresnil generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Potravinové balíčky boli distribuované vďaka európskemu Operačnému programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci, ktorý Európska komisia schválila 11. decembra 2014. V rámci programu sa poskytovala potravinová a základná materiálna pomoc pre sociálne najzraniteľnejšie vrstvy obyvateľstva na Slovensku. Tento operačný program bol financovaný z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejši­e osoby.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #potravinový balíček