Kamenický v Ide o pravdu: Rútime sa na útes a kormidlujeme Titanik, aby sme nenarazili

Za jeden mesiac musíme urobiť na ministerstve financií to, čo iní ministri financií robia sedem mesiacov, povedal minister Ladislav Kamenický v relácii Ide o pravdu.

23.12.2023 11:00
debata (166)
Pozrite si debatu Petra Bielika a Ladislava Kamenického v relácii Ide o pravdu
Video
Zdroj: TV Pravda

Vysoký deficit ako účet občanom vystavili podľa Kamenického Igor Matovič a Eduard Heger. Rast deficitu na rok 2023 bol taký enormný, že s týmto máme obrovské problémy, povedal. „Už aj na rok 2024, vzhľadom na smršť, ktorá bola v parlamente, nám zanechali deficit takmer deväť miliárd eur,“ uviedol Kamenický. Musíme urobiť opatrenia približne za dve miliardy eur, tvrdí.

Bude rásť aj dlh Slovenska, keďže každoročný deficit sa prelieva do dlhu. Predpokladá postupnú konsolidáciu, dlh by mal vrcholiť na úrovni 61 až 62 % hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2027 by sa mala situácia otočiť a dlh v percentuálnom vyjadrení voči HDP začne klesať.

„Deficit, ktorý bol poslaný do Bruselu – a to som neposielal ja, ale pán (exminister Michal) Horváth predtým ako sme robili akýkoľvek konsolidačný balíček, bol okolo osem a pol miliardy eur, bez akéhokoľvek zásahu novej vlády, to nám nikto nemôže nalepiť,“ dodal k stavu verejných financií.

Konsolidačný balíček zvyšuje štátu príjmy, ale plánuje štát aj šetriť? Aké nové dane môžu pribudnúť a kedy? Čo môže použiť z balíčka opatrení, ktoré má v šuflíku ministerstvo financií? Prečo nebude valorizácia platov úradníkov? Čo znamená nárast počtu osôb v štátnej správe a samospráve? Čo bude s cenami potravín? Ako to bude s výdavkovými limitmi? Pozrite si reláciu Ide o pravdu.

Poznámka: Relácia bola nahrávaná pred prijatím štátneho rozpočtu na rok 2024.

© Autorské práva vyhradené

166 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Kamenický #Ide o pravdu