Kamenický má nový problém. Štatistici sa pozreli na jeho rozpočet a odhalili účtovné operácie

Poslanci parlamentu aktuálne diskutujú o návrhu rozpočtu na budúci rok z dielne ministra financií Ladislava Kamenického.

21.12.2023 14:43 , aktualizované: 14:53
debata (61)

Výdavky na energopomoc uskutočnené v roku 2023 by mali byť s najväčšou pravdepodobnosťou neutralizované príjmami z EÚ taktiež v roku 2023, a to aj napriek ich predpokladanej hotovostnej refundácii v priebehu roka 2024. Štatistický úrad SR o tom informoval Radu pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) po konzultácii s Eurostatom. Podľa rozpočtovej rady to znamená, že úroveň deficitov uvádzaných v návrhu rozpočtu by mala byť v rokoch 2023 a 2024 upravená.

V roku 2023 by po zohľadnení tejto informácie, vrátane upresnenia vplyvu tejto transakcie, mal byť v rozpočte uvedený deficit 6,2 % HDP a v roku 2024 mieru 6,3 % HDP. „To namiesto medziročného poklesu o 0,5 % HDP znamená nárast deficitu o 0,1 % HDP,“ upozorňuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Štatistický úrad zároveň uviedol, že zmena záverov tohto stanoviska môže nastať v prípade, ak by sa významne zmenili informácie o danej problematike. Konečné rozhodnutie zverejní v apríli 2024 v rámci jarnej správy k deficitu a dlhu.

Stanovisko ŠÚSR

V súvislosti so schvaľovaním štátneho rozpočtu na rok 2024 v Národnej rade SR sa rieši aj zatiaľ odhadovaný výsledok hospodárenia štátu v roku 2023. Jednou z tém je tiež zaúčtovanie prostriedkov EÚ v rozsahu približne 1 miliardy eur ako refundácie energokompenzačných opatrení štátu voči obyvateľstvu do príjmov štátu. V aktuálnom návrhu rozpočtu je približne polovica účtovaná ako príjem v roku 2023, druhá v roku 2024.

K uvedenej téme sa vo verejnom priestore objavili rôzne dezinterpretácie odborného stanoviska Štatistického úradu SR. Preto Štatistický úrad SR k téme uvádza:

"Štatistický úrad SR neposkytol žiadne oficiálne a už vôbec nie definitívne stanovisko k spôsobu zaúčtovania energopomoci do verejných financií v roku 2023 alebo 2024 a dôrazne protestuje, aby v jeho mene boli uvádzané akékoľvek závery k uvedenej problematike.

Predstavitelia štatistického úradu na základe presne určených pravidiel v EÚ nemajú mandát posudzovať ani sa vyjadrovať k čiastkovým výsledkom a predikciám hospodárenia štátu, ani k odhadom ako dopadne deficit a dlh verejnej správy, ale len k skutočnosti.

Dôrazne žiadame všetky inštitúcie vrátane Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, aby nezneužívali a nevytrhávali z kontextu informácie z bežných pracovných konzultácií k vysoko odborným metodikám o účtovaní príjmov a výdavkov štátu.

Štatistický úrad zaznamenáva príjmy a výdavky v sektore verejnej správy vrátane prostriedkov z fondov EÚ v súlade so štatistickými pravidlami ESA 2010 a európskou legislatívou. Podľa týchto pravidiel úrad posudzuje vždy len komplexne predložený oficiálny výsledok deficitu a dlhu verejnej správy, v rámci procedúry jarnej alebo jesennej notifikácie. Deficit a dlh verejnej správy za rok 2023 sa bude takto hodnotiť prvýkrát v apríli 2024 v tzv. jarnej EDP notifikácii. A v rámci týchto prísnych pravidiel úrad bude môcť posudzovať hospodárenie štátu za rok 2024 teda až od v apríli 2025."

Doplnené o stanovisko MFSR:

Doterajšiu aplikačnú prax v prípade účtovania výdavkov na energetickú pomoc považuje MF SR za relevantnú, keďže rovnaký postup bol uplatňovaný, odkedy má SR možnosť čerpať fondy EÚ.

Stanovisko RRZ, podobne, ako aj ostatné stanoviská rady, berie MF SR do úvahy, no vnímame ich ako rozdielny výklad pravidiel. V nadväznosti na aktuálnu situáciu MF SR očakáva, že téma bude otvorená a vyriešená na odbornej úrovni.

Rezort financií odmieta, aby sa pred závermi odborných diskusií téma zneužívala v politickej komunikácií, pretože ide o vysoko odbornú problematiku, ktorá musí byť vyriešená medzi dotknutými inštitúciami. Podobný názor dnes prezentoval aj Štatistický úrad SR.

MF SR zdôrazňuje, že ak by aj v budúcnosti prišlo k zmene systému zaznamenávania refundácií, ktorý sa uplatňuje v podmienkach SR už 20 rokov, nebude to mať žiaden vplyv na deficit štátneho rozpočtu v roku 2024, keďže v návrhu nie je žiadna príjmová položka naviazaná na spomínanú refundáciu.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #deficit #financie #eurostat #rozpočet 2024