Nová vláda, staré známe praktiky. Podnikatelia sa tvrdo obuli do Ficovho kabinetu

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) majú výhrady k tzv. konsolidačnému balíčku, ktorý schválila Národná rada SR. Zákon bol podľa nich prijatý v skrátenom legislatívnom konaní bez riadnej diskusie so sociálnymi partnermi. Vyzývajú vládu, aby sa do budúcna takéhoto konania zdržala a rešpektovala princípy právneho štátu a riadneho legislatívneho procesu, informovala RÚZ vo štvrtok.

21.12.2023 10:43
Martin Hošták Foto: ,
Martin Hošták
debata (4)

„Konsolidačný balíček obsahuje opatrenia, ktoré prostredníctvom zdanenia podnikov zásadným spôsobom zvyšujú príjmy do štátneho rozpočtu, avšak nijakým spôsobom neznižujú jeho výdavky, ba naopak. Z tohto dôvodu nemôže niesť názov ‚konsolidačný‘, je to len marketingový názov, jeho výsledkom nie je väčší poriadok vo výdavkoch a ich ustálenie,“ povedal viceprezident RÚZ Robert Spišák.

SR NBS Kažimír predikcia TK BAX Čítajte viac Prognóza ekonomiky na rok 2024: Kažimír nechce hovoriť o bankrote, no náš dlh prudko narastie

Vláda pri prijímaní zákona podľa RÚZ obišla riadny legislatívny proces, keďže zákon prešiel parlamentom v skrátenom legislatívnom konaní, hoci dôvody na jeho využitie neboli naplnené. „Napriek tomu, že balíček sa zásadným spôsobom dotkne slovenských podnikov, s dotknutými subjektmi o ňom nikto nediskutoval,“ dodali zamestnávatelia.

„Uplynulé roky ukázali, že účelové obchádzanie riadneho legislatívneho procesu škodí celej krajine, čo, koniec koncov, v rámci predvolebnej kampane uznala aj nová vládna garnitúra, ktorá Slovensku prisľúbila zmenu. Konsolidačný balíček zásadne ovplyvní domáce podnikateľské prostredie a fungovanie jednotlivých podnikov – jeho prijatie v skrátenom legislatívnom konaní preto vysiela veľmi rozporuplný signál,“ uzavrel prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikatelia #rozpočet 2024