Na vyplácanie dôchodkov chýbalo 2,7 miliardy eur. Poisťovňa siahla na peniaze určené na iné účely

Na vyplácanie starobných a predčasných starobných dôchodkov presunula Sociálna poisťovňa za desať mesiacov tohto roka 2 miliardy 265 miliónov eur z prebytkov iných fondov sociálneho poistenia.

17.12.2023 10:28
socialna poistovna Foto: ,
Sociálna poisťovňa.
debata (17)

Výdavky fondu starobného poistenia boli totiž o 2,7 miliardy eur vyššie ako príjmy tohto fondu. Po využití minuloročného prebytku v tomto fonde vo výške 632,7 milióna eur tak ku koncu októbra v starobnom dôchodkovom fonde chýbalo 2,08 miliardy eur. Vyplýva to zo správy o hospodárení Sociálnej poisťovne za január až október tohto roka.

FNsP, prešov, nemocnica Čítajte viac Nemocnice dlhujú poisťovni stovky miliónov eur. Ak by dlžobu uhradili, zaplatilo by to rodičovské dôchodky

Nedostatok prostriedkov na výplatu starobných a predčasných starobných penzií poisťovňa vykryla sumou 1,22 miliardy eur z rezervného fondu solidarity a ďalších 630 miliónov eur smerovalo na starobné a predčasné starobné dôchodky z fondu invalidného poistenia. Fond poistenia v nezamestnanosti na starobné penzie prispel čiastkou 260 miliónov eur, z fondu úrazového poistenia poisťovňa vzala 130 miliónov eur a z fondu garančného poistenia ďalších 25 miliónov eur.

Výdavky fondu starobného poistenia, z ktorého Sociálna poisťovňa vypláca starobné a predčasné starobné penzie, za desať mesiacov tohto roka predstavovali 7,6 miliardy eur. Príjmy tohto fondu však boli len na úrovni 4,9 miliardy eur. Poisťovňa tak musela rovnako ako v predošlých rokoch vykrývať výdavky na starobné a predčasné starobné dôchodky aj z príjmov z odvodov, ktoré boli pôvodne určené na vyplácanie invalidných dôchodkov, dávok v nezamestnanosti, či úrazových dávok.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodky #penzie