Nové dane, ktoré predstavila vláda nestačia. Príde ďalší ešte väčší balík v budúcom roku?

e to prvý výstrel. Za Fica príde ďalší balík ešte väčšieho zvyšovania daní, predpokladá ekonomický analytik Tibor Lörincz.

06.12.2023 13:20
debata (1)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Plošné stropovanie cien elektriny, plynu a tepla, zvýšené 13. dôchodky aj zachovanie rodičovského bonusu v plnej výške či pomoc s hypotékami. Vláda za prvé týždne stihla predstaviť výdavky za miliardy eur, no a vzhľadom na výšku deficitu, ktorý preto hrozí v štátnom rozpočte musí aj zvýšiť svoje príjmy. Predstavila preto balík 18 opatrení a nových daní, ktoré majú do štátnej kasy priniesť takmer dve miliardy eur.

Zvyšovanie daní v určitej miere je vzhľadom na stav verejných financií na mieste, vláda však úplne rezignovala na šetrenie na strane štátu, hodnotí ekonomický analytik Tibor Lörincz. Zároveň dodáva, že vládou predstavené nové dane a príjmové opatrenia na zníženie deficitu rozhodne stačiť nebudú. Očakáva preto ďalšiu, ešte výraznejšiu vlnu, v budúcom roku.

  • Ako sa dotknú nové a zvyšované dane ľudí aj podniky?
  • Ide o likvidáciu našej ekonomiky?
  • A ak je už Ficovou vládou dopredu nastavený cieľ konsolidácie verejných financií menší ako je podľa bývalej vlády odborníkov potrebné, znamená to, že sme sa už vybrali cestou bankrotu?

Vypočujte si podcast denníka Pravda s ekonomickým analytikom Tiborom Lörinczom.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #konsolidácia verejných financií #Počúvajte Pravdu #dane a odvody #Štvrtá Ficova vláda