Ficova vláda zakročila proti šéfovi ÚRSO, ktorý povolil dvojnásobné ceny plynu

Andrej Juris už nie je predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Z funkcie ho odvolal vládny kabinet na návrh Ministerstva hospodárstva SR. Dôvodom jeho odvolania bol podľa ministerstva fakt, že predseda regulačného úradu nekonal minimálne v dvoch prípadoch nezávisle, nestranne a transparentne.

04.12.2023 15:31
Andrej Juris Foto:
predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví
debata (30)

„Regulačný úrad v priebehu roku 2022 dvakrát zmenil vyhlášku, ktorou sa ustanovuje cenová regulácia v elektroener­getike. V oboch prípadoch bola táto zmena v dôsledku pokynu Ministerstva hospodárstva SR,“ uvádza sa v materiáli, ktorý na rokovanie vlády predložila súčasná ministerka hospodárstva Denisa Saková.

rokovanie vlády, PVV, Tomáš Taraba Čítajte viac Vláda aktuálne rokuje o nových daniach. Taraba prezradil, na koho sa zamerali

Zmenou spomínanej vyhlášky sa dvakrát upravovalo referenčné obdobie pre určenie maximálnej ceny za elektrinu na účely dodávky elektriny pre domácnosti. „Tejto zmene predchádzal list vtedajšieho ministra hospodárstva Richarda Sulíka adresovaný predsedovi úradu Andrejovi Jurisovi. Je zrejmé, že predseda úradu sa týmto listom pri zmene vyhlášky riadil a upravil referenčné obdobie podľa požiadavky ministerstva hospodárstva,“ uviedol rezort hospodárstva. Pri druhej zmene referenčného obdobia mal poslať list šéfovi regulačného úradu vtedajší štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

„Úprava referenčného obdobia podľa listov ministerstva hospodárstva mala nepriaznivý vplyv na regulované ceny. Skutočnosť, že predseda úradu sa týmito listami pri svojom rozhodovaní a pri zmenách vyhlášky v roku 2022 riadil, priznal Andrej Juris na rokovaní vlády 29. novembra 2023,“ konštatuje ministerstvo.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ÚRSO