SaS chce, aby si štátni zamestnanci na rodičovskej dovolenke mohli privyrobiť

Rodič pracujúci ako štátny zamestnanec by si mohol počas rodičovskej dovolenky privyrobiť aj na mieste, ktoré je zhodné alebo podobné s jeho štátnozamestnaneckým miestom. Výnimku zo zákona o štátnej službe navrhuje skupina poslancov opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) v návrhu, ktorý predložili do Národnej rady (NR) SR.

02.12.2023 10:42
richard sulík Foto: ,
Predseda SaS Richard Sulík
debata (1)

Cieľom je, aby si mohol štátny zamestnanec počas rodičovskej dovolenky privyrobiť v oblasti svojej kvalifikácie a nemusel hľadať možnosti privyrobenia v oblasti, kde nemá odbornosť. Súčasný zákon o štátnej službe im totiž neumožňuje uzavrieť ďalšiu pracovnú zmluvu či dohodu na prácu, ktorá je zhodná alebo podobná tej, ktorú vykonáva na štátnom úrade, a to ani počas rodičovskej dovolenky.

gastro predajňa, jedlo, predavačka, Čítajte viac Čoraz viac ľudí si potrebuje prilepšiť. Brigádu pred sviatkami hľadajú najmä pracujúci

„Napriek tomu, že návrh je cielený primárne na skupinu matiek-štátnych zamestnankýň na rodičovskej dovolenke, ktoré si chcú privyrobiť v rámci svojej odbornosti u svojho kmeňového zamestnávateľa, navrhnutá dikcia nevylučuje ani prácu v rámci svojej odbornosti u akéhokoľvek zamestnávateľa,“ uviedli poslanci v návrhu.

Predkladatelia upozornili, že len v zanedbateľnom počte prípadov bolo štátnym zamestnancom na rodičovskej dovolenke umožnené vrátiť sa do zamestnania na skrátený úväzok. „Ak si chcú počas rodičovskej dovolenky privyrobiť, musia pracovať v inej sfére, než v akej majú odbornosť, keďže zákon o štátnej službe im nedovoľuje vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá je zhodná alebo obdobná s činnosťou uvedenou v opise jeho štátnozamestna­neckého miesta,“ uviedli v návrhu. Účinnosť novely navrhujú od 1. marca 2024.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #rodičovská dovolenka #štátni zamestnanci