Pred Vianocami môžete prísť o tisíce eur aj celoživotné úspory. Ako odhaliť falošnú webstránku či podvodníka na telefóne?

Obetiam podvodníkov nesmieme vyčítať, že sa nechali nachytať, skôr potrebujú podporu. Prišli o peniaze, nie hodnotu, hovorí v podcaste denníka Pravda psychologička Zuzana Juráneková, odborná poradkyňa z IPčka.

29.11.2023 12:45
debata
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Foto so staronovým premiérom, ktoré sľubuje rozprávkové výnosy za akcie známej rafinérie, lákanie na investovanie do kryptomien s garantovaným ziskom, či telefonáty s naliehavou žiadosťou o pomoc vnukovi, respektíve výzvou, aby sme si zachránili naše peniaze na bankovom účte, pretože sú na ňom podozrivé pohyby. To je len niekoľko najčastejších príkladov, ako sa od nás snažia podvodníci vylákať peniaze. Terčom a aj obeťou môže byť každý z nás. Stačí nevedomosť, ale v tomto predvianočnom zhone aj chvíľka nepozornosti či konanie pod vplyvom emócií a nastane často nenávratná škoda. A to nielen finančná, ale aj psychická.

Podvody na webe aj mimo neho raketovo stúpajú. A prirodzene, podvodníci sú najviac aktívni práve tomto v období predvianočných nákupov. Ako bolo spomínané vyššie, v súčasnosti podvodníci najčastejšie skúšajú okradnúť ľudí pod zámienkou investovania do kryptomien, a stálicou sú pokusy o získanie prihlasovacích údajov k bankovým účtom.

Najväčšie škody dokáže napáchať vystrašenie a zmanipulovanie obete, ktorá v domnení, že sú jej peniaze ohrozené, alebo príbuzný potrebuje pomoc, vydá často nielen svoje vlastné peniaze útočníkovi „dobrovoľne“. Obetiam podvodníkov však nesmieme vyčítať, že sa nechali nachytať, skôr potrebujú podporu, hovorí psychologička Zuzana Juráneková, odborná poradkyňa v IPčku.

Za rozmach online podvodov môže najmä to, že sa na ne v poslednom období zameral organizovaný zločin a útočníkom tiež pomáha rozmach umelej inteligencie.

  • Aká je psychológia za metódami podvodníkov a ako sa nenechať zatiahnuť do ich „hry“?
  • Ako odhaliť falošnú webstránku či podvodníka na telefóne?
  • Má zmysel prelepiť si web kameru na počítači, aby som sa nestal obeťou vydierania?

Viac si vypočujte v podcaste denníka Pravda s bezpečnostným expertom Jánom Adamovským, etickými hakermi Lukášom Bendíkom a Lukášom Kurtiniakom a psychologičkou Zuzanou Juránekovou. ​

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #sociálne inžinierstvo #Počúvajte Pravdu #podvody na internete