Úrady si posvietili na vysoké ceny potravín. Výsledky niekoľkomesačného prešetrovania sú už známe

Protimonopolný úrad Slovenskej republiky (PMÚ) po niekoľkomesačnom prešetrovaní rastu cien potravín nezistil koordináciu obchodných reťazcov pri určovaní predajných cien.

11.11.2023 09:05
vedec, výskumník, laboratórium, potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Prešetrovanie, ktoré trvalo od jari tohto roka, malo zistiť, či sú za rastom cien potravín neprimerané marže obchodných reťazcov a či takzvaná Protiinflačná garancia mohla viesť k nedovolenej koordinácii medzi reťazcami s cieľom zvýšiť maloobchodné ceny potravín. PMÚ o tom v piatok informoval s tým, že zverejnil výsledky tohto prešetrovania.

PMÚ na základe dát za trinásť mesiacov, od 1. marca 2022 do 31. marca 2023, analyzoval približne 400 produktov zahrnutých do Protiinflačnej garancie a zistil, že medzi potravinami, ktoré reťazce zastropovali, bol len malý počet zhodných výrobkov. Ich podiel bol menej ako 13 percent.

nakupovanie, potraviny, rodina Čítajte viac Zverejnili prvú analýzu o cenách potravín: odhalila, kto najviac zarábal aj či je potrebné ich regulovať

„Následná analýza vývoja cien týchto produktov ukázala, že vyššie náklady reťazcov na vstupe sa premietli do zvýšenia predajných cien. Akcie či dokonca samotné zastropovanie cien reťazce dokonca „pokrývali“ aj znížením vlastného zisku," uviedla hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská. Na základe týchto výsledkov teda úrad nedospel k podozreniu, že by reťazce koordinovane určovali predajné ceny potravín.

Okrem potravín zaradených do Protiinflačnej garancie PMÚ skúmal aj vývoj cien vybraných pekárenskych a mliekarenských výrobkov. „Ani v tomto prípade však zistenia nenasvedčujú tomu, že zvýšenie cien pekárenských výrobkov nastalo v dôsledku dohody reťazcov," dodala Oľšavská.

Jednoduché triky, ako dosiahnete, aby čerstvé potraviny dlhšie vydržali Čítajte viac Slováci v rámci V4 platia za potraviny najviac. Poriadny obed si nedopraje až 16 percent domácností

PMÚ zdôraznll, že vysoká inflácia vo všeobecnosti nie je priamym výsledkom zlyhávania hospodárskej súťaže, a to napriek tomu, že zdravé konkurenčné prostredie môže efekty inflácie zmierňovať. PMÚ preto podnikateľom pripomína, že akékoľvek rokovania týkajúce sa cenotvorby sú pre konkurenčné prostredie problematické a môžu predstavovať porušenie pravidiel ochrany hospodárskej súťaže.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #reťazce #Protimonopolný úrad #ceny potravín