Rodičovský dôchodok v súčasnej podobe skončí. Ako sa bude vyplácať po novom?

Rodičovský dôchodok v súčasnej podobe od budúceho roka skončí. Po novom bude možné rodičom pomáhať iba poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

07.11.2023 13:33 , aktualizované: 13:52
debata (18)

„Je tu obrovský tlak odbornej verejnosti na zrušenie rodičovského dôchodku, ale rodičovský dôchodok je zakotvený v ústave a teda my ho zrušiť nemôžeme, ale ani nechceme,“ povedal Tomáš.

Ústava podľa neho ponúka dve cesty, akým spôsobom môžu deti prispievať svojim rodičom na dôchodok. Prvá je cez odvody do sociálneho poistenia, druhá cez časť daní. „A my sme sa rozhodli, že to bude tá druhá cesta. Konkrétne, deti budú môcť prispieť svojim rodičom z tých známych dvoch percent daní z príjmov fyzických osôb. Toto je naše rozhodnutie,“ dodal minister. Zmena by podľa neho mala platiť od začiatku budúceho roka.

Tomáš: Seniorom v tomto roku vyplatíme ešte niečo navyše
Video

Predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian podotkol, že súčasný systém vyplácania rodičovského dôchodku nie je spravodlivý, pretože veľká časť dôchodcov ho na rozdiel od 13. dôchodku nedostáva. „Všetky deti, ktoré zarábajú menej ako 620 eur, tak nedávajú nič rodičom, pretože neodvádzajú do Sociálnej poisťovne financie,“ upozornil Kotian. Podobne tieto dávky nedostanú ani rodičia, ktorých deti pracujú v cudzine.

Ozýva sa prvá kritika

Minister práce a sociálnych vecí Erik Tomáš (Hlas-SD) avizuje úplnú zmenu podstaty asignácie dvoch percent dane z príjmu na Slovensku. Najvyšší predstaviteľ mimovládnych neziskových organizácií v poradných orgánoch vlády Marcel Zajac tak reagoval na zámer nahradiť rodičovský dôchodok v súčasnej podobe tým, že deti budú môcť prispieť svojim rodičom na dôchodku dvomi percentami z ich dane z príjmov. Táto zmena sa má pritom zaviesť už od 1. januára budúceho roka.

„Táto zmena by priniesla úplný výpadok významnej časti financií, ktoré dnes neziskové organizácie používajú na napĺňanie svojich verejnoprospešných cieľov. Z dát, ktorými štát disponuje, vyplýva, že väčšina financií z asignácie 2 % je dlhodobo využívaná najmä v oblasti sociálnej a zdravotnej starostlivosti, ako aj v oblasti vzdelávania a kultúry,“ konštatoval Zajac.

Doteraz, aj za predchádzajúcich vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho, podľa neho bývalo dobrým zvykom, že vláda takéto zásadné zmeny vopred prediskutovala so svojimi partnermi a poradnými orgánmi, v tomto prípade s Radou vlády pre mimovládne neziskové organizácie.

Erik Tomáš Čítajte viac Minister Tomáš ohlásil nové 13. dôchodky. Stovky eur poputujú seniorom, kedy budú vyplatené?

Každá zmena asignačného modelu by podľa Zajaca mala prejsť dôkladným posúdením možných dopadov, pretože môže znamenať vážny výpadok v poskytovaní služieb a starostlivosti pre občanov, ktorú dnes štát nedokáže efektívne zabezpečiť vo svojej réžii.

„Pomoc našim rodičom – aj formou vyplácania dôchodkov – považujeme za nepochybne dôležitú tému. Pri takejto zásadnej systémovej zmene a téme, ktorá môže mať negatívny dopad na poskytovanie sociálnych služieb aj na ďalšie oblasti ako je zdravotníctvo, či školstvo, však nevidíme žiadny dôvod vec primať v zrýchlenom konaní, ako to dnes avizoval minister Tomáš," povedal. Verí, že táto téma bude predmetom najbližšieho rokovania Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie, ktoré je riadne plánované na 5. decembra tohto roka.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #dve percentá #rodičovský dôchodok