Richter prezradil, aká bude nová výška 13. dôchodkov a prečo nebudú vyplatené ešte v tomto roku

Bývalý minister práce Ján Richter (Smer) očakáva, že priemerný dôchodok bude nad 600 eur. „Preto si myslím, že aj budúci 13. dôchodok bude vyplácaný v tejto sume,“ vyhlásil v relácii Sobotné dialógy v Slovenskom rozhlase.

04.11.2023 13:02
debata (309)
Fico a Tomáš o 13. dôchodku
Video

Nová vláda sľubuje, že 13. dôchodky sa budú vyplácať po novom na úrovni priemerného dôchodku za predchádzajúci rok. Štvornásobný premiér Robert Fico v príhovore pri prevzatí moci povedal, že štát preberá v žalostnom finančnom stave. Natíska sa otázka, odkiaľ chce vziať peniaze na 13. dôchodky. Richter tvrdí, že programové vyhlásenie dá odpoveď na túto otázku.

Richter hovorí, že vyplácanie 13. dôchodkov v plnej výške sa nedá realizovať už v tomto roku, lebo vláda najskôr musí predstaviť programové vyhlásenie vlády a od novembra už beží vyplácanie bonusových dôchodkov. Treba podľa neho najskôr pripraviť legislatívne zmeny a plné 13. dôchodky môžu vyplácať až budúci rok.

SR Bratislava Politika Fico Premiér Ministerstvá Návšteva BA Čítajte viac Fico s Tomášom ohlásili nový sľub. Bonusové dôchodky budú vyššie

Poslankyňa za KDH Martina Holečková upozornila, že v kampani zaznel sľub z úst predstaviteľov Hlasu, že už tieto Vianoce budú vyplatené plné 13.dôchodky. „Kritizujeme to preto, lebo majú byť až od budúceho roka, preto je to prázdny sľub,“ povedala. Upozornila tiež na to, že 13. dôchodok vo výške okolo 600 eur dostanú aj dôchodcovia s najvyššou možnou penziou. Je to podľa nej plošná pomoc, ktorá je príliš drahá.

Treba podľa nej pomáhať adresne a cielene. Napríklad 500-tisíc seniorom, ktorým na denné prežitie ostáva 50 centov.

Sociálna poisťovňa začala posielať prvé trináste dôchodky. Maximálna suma 13. dôchodku v novembri 2023 bude 300 eur a dostanú ju tí, ktorí poberajú dôchodok v sume 268,88 eur a nižší.

Poberateľom dôchodku v rozpätí od 268,89 eur do 963,32 eur sa suma 13. dôchodku bude znižovať až do minimálnej sumy 50,01 eur. Najnižší 13. dôchodok v sume 50 eur dostanú poberatelia, ktorí poberajú dôchodok 963,33 eur a vyšší.

309 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky