Rovnaká daň ako na pivo sa má zaviesť aj na ďalší alkoholický nápoj, od dane je v súčasnosti oslobodený

Jeden z alkoholických nápojov by na Slovensku mal stratiť daňovú výnimku. Vyplýva to z implementačného plánu revízie výdavkov na dotácie na roky 2023 až 2026, ktorým by sa mala zaoberať vláda. Požaduje to Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR v rámci revízie verejných výdavkov.

23.10.2023 10:58
PD Vinohrady Foto: ,
Ján Drobný, predseda PD Vinohrady - Bratislava
debata

Na tzv. tiché víno sa v súčasnosti vzťahuje nulová sadzba spotrebnej dane. Ide o víno, ktoré nešumí. Nie je teda ani perlivé, ani šumivé. Šumivé vína sú pritom zaťažené spotrebnou daňou. Podľa predloženého materiálu by sa mala od roku 2025 postupne zaviesť sadzba dane z tichého vína na úrovni piva. Štátu by to mohlo priniesť 37 miliónov eur ročne.

financie, peniaze, dávky, plat, bankovky Čítajte viac Sociálne dávky dostáva viac ľudí ako pred rokom. Tie v hmotnej núdzi dostáva skoro 140-tisíc osôb

Sadzba spotrebnej dane z piva je na hektoliter a na percento objemu skutočného obsahu alkoholu stanovená v dvoch úrovniach. Základná sadzba spotrebnej dane dosahuje 3,587 eura a znížená sadzba 2,652 eura. Znížená sadzba spotrebnej dane sa uplatňuje na pivo vyrobené malým samostatným pivovarom.

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #pivo #ministerstvo financií #spotrebná daň