Po útoku Hamasu bolo obchodovanie s ropou výrazne napäté. Ako sa budú meniť ceny na slovenských pumpách?

Slovenskí motoristi by nemali v najbližších dňoch očakávať výrazné zmeny na čerpacích staniciach. Ako uviedol pre agentúru SITA analytik J&T Banky Stanislav Pánis, ceny benzínu by sa mohli udržať pod 1 eurom a 65 centami a nafta by sa nemala dostať nad 1 euro 70 centov.

15.10.2023 12:56
benzín, nafta, pohonné látky, benzínová pumpa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Obchodovanie s ropou bolo v minulom týždni podľa neho viac napäté ako inokedy. Dôvodom boli teroristické útoky Hamasu na území Izraela a následná odveta Tel Avivu. V úvode tohto týždňa vyskočila komodita o približne štyri percentá, keď obchodníci započítali rizikovú prémiu súvisiacu s otáznikmi okolo ďalšieho vývoja konfliktu.

„V tomto kontexte to však nemohlo byť považované za dramatický nárast, ale skôr limitovaný odraz. Znamenalo to, že trhy očakávali, že boje ostanú lokálne, izolované a nebudú sa rozširovať ďalej do regiónu s nie príliš vysokým rizikom výpadku dodávok ropy na svetové trhy,“ dodal Pánis.

Putinov kalendár 2024 Čítajte viac Kremeľ čiastočne zrušil zákaz exportu nafty, zažehnal palivovú krízu?

Konflikt v Izraeli by mohol výrazne ovplyvniť svetové ceny ropy potom, keby sa do konfliktu nejakým spôsobom zapojil Irán. Mohlo by to totiž viesť k blokácii Hormúzskeho prielivu, kľúčovej prepravnej tepny ropy na svetové trhy ako aj prísnejšieho vymáhania iránskych sankcií Západom, čo by viedlo k zníženiu ponuky ropy s rizikom jej odrazu smerom k trojciferným úrovniam. „Špeciálne ak by Saudská Arábia mala nízku ochotu manažovať ceny ropy cez zvyšovanie ťažby,“ doplnil Pánis.

Rijád však deklaroval, že bude na politickej úrovni spolupracovať s krajinami regiónu na prevencii ďalšej eskalácie napätia a súčasne uistil trhy, že vyvinie úsilie na stabilizáciu ropného trhu, čo znížilo riziko náhleho ponukového šoku. Ropa na to reagovala vymazaním takmer všetkých ziskov od úvodu týždňa.

ropa, benzín, tankovanie, nafta, diesel, Čítajte viac Ďalší rast cien motorových palív je na spadnutie, tvrdia analytici a vysvetľujú prečo

V samom závere týždňa sa však ropa prudšie odrazila v reakcii na uvalenie amerických sankcií na prepravcov ruskej suroviny, ktorí údajne porušovali mechanizmus sankcií ropného stropu na úrovni 60 dolárov za barel. „Benchmark Brent sa snažil o priblíženie k 90– dolárovej méte, čo predstavuje vyše päťpercentný medzitýždenný nárast pričom zmes WTI sa snažila vynoriť nad 86 dolárov s približne štvorpercentným týždenným ziskom,“ konštatoval Pánis.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ceny pohonných hmôt