Veľký cenový pokles bytov na celom Slovensku. Za rok zlacneli o tisícky eur, niekde až o desiatky tisíc. Pozrite si sumy po krajoch

Portál nehuteľnosti.sk zverejnil nové čísla cien bývania za tretí kvartál roka 2023. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška ceny klesli o tisícky eur. V bratislavských či košických mestských častiach sú cenové poklesy aj v desiatkach tisícoch eur. Naopak, medzikvartálne - teda medzi jarom a letom 2023 niekde cena stúpla, no vo väčšine prípadov ceny išli dolu.

10.10.2023 08:17
Bratislava, byt, byty, bývanie Foto:
Panoramatický výhľad zo 4. veže projektu Sky Park.
debata (11)

Napríklad v bratislavskom Ružinove stál dvojizbový byt vlani 212-tisíc eur, v súčasnosti sa jeho priemerný cena pohybuje na úrovni 187-tisíc eur, ukazujú dáta portálu. Ide o pokles 25-tisíc eur.

Ceny 2-izbových bytov. Foto: nehnuteľnosti.sk
2-izbove byty 3Q 2023 Ceny 2-izbových bytov.

Trojizbový byt v Ružinove klesol za rok o 33-tisíc eur. To sú cenové porovnania spred roka. Čo sa týka medzikvartálneho porovnania medzi jarom a letom 2023, niekde vidieť aj cenové nárasty, niekde sú poklesy.

Ceny 3-izbových bytov. Foto: nehnuteľnosti.sk
3-izbove byty 3Q 2023 Ceny 3-izbových bytov.

Analytik portálu Michal Pružinský hovorí, že sa roztvorili nožnice medzi novostavbami a staršími bytmi. „Narastá rozdiel medzi staršími bytmi, ktorých ceny klesajú viac a novostavbami, ktoré si svoju hodnotu držia resp. v niektorých novších projektoch aj rastú. Vidieť tiež, rozdielny vývoj podľa lokalít. Je to signál, že trh už v niektorých častiach Slovenska našiel rovnováhu a stabilizoval sa“ tvrdí Pružinský.

Ako ďalej dodáva, medziročne sú však všetky regióny stále v poklese a vrátili sa späť na úroveň roku 2021.

Cena 3-izbového bytu v Bratislave za rok, oproti iným kategóriám poriadne vyskočila – v priemere až o 55-tisíc, čo je nárast o skoro 17 percent. „Cena 3-izbových bytov v centre Bratislavy neklesá ani v krízových obdobiach. Majitelia týchto nehnuteľností vedia, že skupina prémiových zákazníkov lokalite je stabilná a dostatočne veľká. Ukazuje sa to aj na cenovkách novoohlásených projektov v tejto časti mesta, ktoré opäť atakujú rekordné úrovne,“ komentuje špecifickú situáciu v centre hlavného mesta Pružinský.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #domy #ceny bývania