Gazprom sa prepadá do straty. Produkcia a dodávky plynu ruského giganta výrazne klesli

Produkcia plynu zo strany ruského koncernu Gazprom klesla v 1. polroku takmer o štvrtinu a výrazný pokles zaznamenali aj dodávky suroviny na domáci i zahraničné trhy. Informovala o tom agentúra Reuters.

29.09.2023 10:44 , aktualizované: 16:22
plyn, Gazprom Foto: ,
Logo Gazprom, ilustračný obrázok.
debata (179)

Gazprom oznámil, že za prvých šesť mesiacov roka vyprodukoval celkovo 179,45 miliardy kubických metrov (m3) plynu. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje pokles takmer o 25 percent.

Krysy, sirény, tma. Ukrajinci 'ukázali', ako by mohla vyzerať Moskva
Video

Referuje o tom web The Moscow Times s odvolaním sa na údaje spoločnosti.

„Nikdy vo svojej tri desaťročia trvajúcej histórii najväčšia svetová plynárenská spoločnosť neznižovala produkciu tak rýchlo,“ uvádza sa v správe spoločnosti.

plyn, Gazprom Čítajte viac Kolaps exportu ruského plynu do Európy. Gazprom sa prepadol do výraznej straty

Dodávky plynu na domáci aj zahraničné trhy klesli ešte viac. Za 1. polrok predstavovali 166 miliárd m3, čo medziročne znamená pokles o 26,5 percenta.

„Pokles produkcie plynu súvisí s prijatím politicky motivovaných rozhodnutí v mnohých krajinách zameraných na odmietnutie dovozu ruského plynu,“ vysvetľuje Gazprom.

plyn, Gazprom Čítajte aj Rusko muselo ísť s cenou poriadne nadol. Za koľko predáva plyn Číne?

Pri analýze historických údajov správa uvádza, že v roku 2009, na pozadí globálnej finančnej krízy, Gazprom znížil produkciu o 16 %. Po rozpade Sovietskeho zväzu, v rokoch 1992 až 1998, to bolo len o 12 %.

„S najväčšími zásobami plynu na planéte, ktoré sa odhadujú na 67 biliónov metrov kubických, sa Rusko stalo neschopným predať ho po tom, čo Kremeľ najprv požadoval, aby európski zákazníci platili za dodávky ‚v rubľoch‘, a potom postupne prerušil dodávky plynu do všetkých krajín, ktoré odmietli prijať ultimátum,“ píše The Moscow Times.

Koncom augusta spoločnosť oznámila výsledky za 2. štvrťrok, ktoré poukázali na prepad do straty. Gazprom vtedy zverejnil, že za 2. kvartál evidoval stratu na úrovni 18,6 miliardy rubľov, čo v danom období predstavovalo 197 miliónov USD (186,92 milió­na eur).

Gazprom Čítajte viac Sankcie zaberajú, ruská ropa má problémy. Divízia Gazpromu sa prepadla o vyše 40 percent

V 2. kvartáli minulého roka dosiahla firma čistý zisk 1,03 bilióna rubľov. Za celý 1. polrok zaznamenala spoločnosť čistý zisk 296 miliárd rubľov, pričom za rovnaké obdobie minulého roka to bolo 2,5 bilióna rubľov.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #vojna na Ukrajine