Slovensko má ďalší historický rekord v jadre. Všetky naše bloky idú na plný výkon

Koncom tohto týždňa Slovensko dosiahne ďalší historický rekord v jadre. Prvýkrát v histórii totiž bude na Slovensku vyrábať elektrinu na plný výkon všetkých päť jadrových blokov. Tri v Mochovciach a dva v Jaslovských Bohuniciach.

27.09.2023 13:03
Mochovce Foto:
Jadrová elektráreň Mochovce.
debata (2)

Prifázovaním prvého turbogenerátora k elektrizačnej sústave v stredu 27. septembra nadránom skončila generálna odstávka druhého bloku Atómovej elektrárne Mochovce.

Na snímke generálny riaditeľ Slovenských elektrární (SE) Branislav Strýček. Čítajte viac Ďalší míľnik pre Mochovce. Sto percentný výkon reaktora zabezpečí zelenú elektrinu na desiatky rokov

Ako informovali Slovenské elektrárne, išlo o poslednú z odstávok jadrových elektrární na Slovensku v roku 2023. Slovenské elektrárne počas nej vymenili takmer pätinu paliva v reaktore, uskutočnili naplánované údržbárske práce a takisto úkony na zvýšenie bezpečnosti a spoľahlivosti zariadení, ktoré nemožno robiť počas prevádzky.

V roku 2024 pribudne do plánu odstávok jadrových elektrární aj tretí blok v Mochovciach. Slovenské elektrárne tak počas roka na vymedzený čas postupne odstavia päť blokov, dva bohunické a tri mochovské.

Mochovce Čítajte viac Tretí blok Mochoviec stavali 36 rokov, rekordérmi sú však Fíni. Prečo sa atómky predražujú o miliardy?

Každý z piatich tlakovodných reaktorov VVER 440, ktoré sú jediným na Slovensku prevádzkovaným typom reaktora, musí byť aspoň raz ročne plánovane odstavený pre čiastočnú výmenu paliva. Všetky prevádzkované reaktory na Slovensku vlastnia Slovenské elektrárne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #elektrická energia #Atómová elektráreň Mochovce