Vojna na Ukrajine brzdí hospodársky rast v Európe a zvyšuje ceny. Výrazne trpí Nemecko

Vojna na Ukrajine znížila hospodársky rast v Európe a výrazne zvýšila infláciu na celom kontinente, pričom horšie dôsledky sa ešte len prejavia. Oznámila to v piatok švajčiarska centrálna banka (SNB), ktorá zverejnila výsledky novej štúdie.

23.09.2023 13:52
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin rozpútal konflikt na Ukrajine.
debata (9)

Odkedy Rusko napadlo Ukrajinu vo februári 2022, Európa zaznamenala prudký nárast cien energií, otrasy na finančných trhoch a prudký hospodársky pokles v Rusku aj na Ukrajine, uvádza sa v správe. Pri vyhodnocovaní ekonomických dôsledkov vojny na Nemecko, Britániu, Francúzsko, Taliansko a Švajčiarsko dospeli autori štúdie k záveru, že ich hrubý domáci produkt (HDP) by bol v poslednom štvrťroku 2020 vyšší o 0,1 percenta až 0,7 percenta, ak by Rusko nenapadlo Ukrajinu. Spotrebiteľské ceny by boli o nižšie o 0,2 percenta až 0,4 percenta.

živnostník, práca, poistenie, práca z domu Čítajte viac Cudzincov na pracovnom trhu potrebujeme, odkazujú personalisti

Negatívne dôsledky vojny budú pravdepodobne oveľa väčšie v strednodobom až dlhodobom horizonte a za dva roky bude tento efekt pravdepodobne približne dvojnásobný, uvádza sa ďalej v štúdii.

Najviac postihnuté bolo podľa SNB Nemecko, kde by bol HDP v 4. kvartáli 2022 bez vojny o 0,7 percenta vyšší a inflácia o 0,4 percenta nižšia. Tvrdo zasiahnutá bola aj Británia, ktorej ekonomický výkon sa znížil o 0,7 percenta a inflácia vzrástla o 0,2 percenta. Francúzsko by bez konfliktu zaznamenalo infláciu o 0,3 percenta nižšiu a HDP o 0,1 percenta vyšší, zatiaľ čo v Taliansku by bola inflácia o 0,2 percenta nižšia a HDP o 0,3 percenta vyšší. Švajčiarsky HDP by bol bez vojny o 0,3 percenta vyšší a inflácia o 0,4 percenta nižšia.

Autori štúdie upozornili, že ich odhady sú skôr konzervatívne, keďže pravdepodobne podhodnotili potravinovú infláciu a prihliadali skôr na ceny ropy, ako na ceny plynu. Vplyv utečencov a zvýšených vojenských výdavkov môže byť tiež väčší ako v nedávnych konfliktoch, dodali.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Európa #vojna na Ukrajine