Pokračovanie článku: Drahé bývanie trápi ľudí. Dokážu s tým politici niečo spraviť?

Anketa politických strán

Denník Pravda oslovil všetky relevantné strany, ktoré majú v prieskumoch nad päť percent a nie sú extrémistické. Do ankety sa z oslovených strán nezapojili strany Saska a Smer. Strán sme sa pýtali: Vo všeobecnosti vývoj cien nehnuteľností, cien úverov, výšky príjmov a tempa inflácie ukazuje, že dostupnosť bývania sa zhoršuje. Ako to chce vaša strana riešiť? Čo sú riešenia, ktoré budete po prípadnom úspechu vo voľbách presadzovať?

Hlas

Bývanie je najmenej dostupné v histórii Slovenska, aj slávny sľub o výstavbe nájomných bytov sa skončil fiaskom. Naproti tomu bankám rastú rekordne zisky. Zvyšujú sa úroky na hypotéky, pričom úročenie vkladov sa zvýšilo iba nepatrne. Musí zasiahnuť silný štát. Ak nám voliči dajú dôveru, na druhý deň po voľbách si sadneme so zástupcami finančného sektora a budeme žiadať, aby sami navrhli riešenie. Napríklad predĺžili fixáciu hypoték o rok či dva. Ak to neurobia, je nevyhnutné, aby štát ukázal silu. Budeme uplatňovať bankový odvod vo výške 50-percentného zdanenia výnosov z poplatkov a transakcií. Nedostatok nájomných bytov je dôsledkom zlyhaní verejných politík. Samosprávy nemajú právomoci, pozemky, peniaze, ani vôľu stavať. Štát nemá schopných ľudí, ktorí by nastavili motivujúce prostredie a zmysluplné dotačné programy.

Okrem decentralizácie investícií na samosprávy môže štát pomôcť napríklad tak, že vláda podporu nájomného bývania zaradí medzi strategické investície. Znamenalo možnosť efektívnejšieho vysporiadania pozemkov a rýchlejšieho konania.

Rozbehu nájomného bývania by pomohla aj inventúra budov a pozemkov vo vlastníctve štátu. Štátne inštitúcie vlastnia 10-tisíc nehnuteľností po celej krajine. Do roka a do dňa je možné zistiť, či sa nedajú využiť.

Tomáš Drucker

Tomáš Drucker zo strany Hlas. Foto: Pravda
Tomáš Drucker, Dobrá voľba Tomáš Drucker zo strany Hlas.

KDH

KDH vníma, že prehodnotením mesačných splátok hypotekárnych úverov v dôsledku vyšších úrokových sadzieb sa môžu niektoré domácnosti dostať do problémov. Ohrozeným domácnostiam v prípade nehnuteľností, v ktorých bývajú, navrhujeme poskytnúť pomoc adresne, a to rozšírením schémy Hypotéky pre mladých alebo poskytnutím primeraného príspevku na bývanie.

Popri existujúcich nástrojoch chceme hľadať aj iné formy výstavby bytov, ktoré môžu mať parametre dostupnejšieho bývania, respektíve iného právneho postavenia. Navrhujeme nové družstevné byty. V tomto prípade bude nevyhnutné nastaviť nové pravidlá a podporné nástroje, vďaka čomu sa rodiny dostanú k finančne dostupnejšiemu vlastnému bývaniu, ale bez hypotéky. Výhodou družstevného bývania je to, že je lacnejšie ako trhový nájom a najmä na konci sa družstevník stáva majiteľom bytu. Ak by mal dostatok prostriedkov, má istotu, že si byt môže odkúpiť do vlastníctva aj skôr. Pomoc budeme musieť smerovať aj obciam a záujmovým združeniam, aby mohli odštartovať družstevné projekty a zároveň nezabudnúť na vzťahy s bankami, aby boli náklady na bývanie predvídateľné. Jednoducho v konečnom dôsledku zaistiť bezpečné podmienky družstevného bývania, ktoré ochránia občanov.

Jozef Hajko

V popredí člen predsedníctva... Foto: TASR, Pavol Zachar
SR voľbyNRSR23 KDH Celoslovenská rada zasadnutie TK BAX V popredí člen predsedníctva Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Jozef Hajko.

OĽaNO

Uľahčenie prístupu k bývaniu chceme riešiť najmä štyrmi opatreniami: Budeme presadzovať výstavbu tzv. „štartovných“ bytov pre mladé rodiny – ide o „odrazový mostík“ k trvalému bývaniu. Presadíme zvýhodnené rodinné stavebné sporenie oslobodené od poplatkov – zmluva na rodinu, zvyšovanie percenta štátnej prémie podľa počtu detí, rozpočítanie stropu príjmov na celú rodinu. Rozšírime „hypotekárne prázdniny“: možnosť odkladu splácania nielen istiny, ale aj úrokov z úverov na bývanie pre rodinu s dieťaťom do 6 rokov a možnosť odpočítať si zaplatené úroky z bývania a daňového základu podľa počtu detí. Prehodnotíme vekový strop (v súčasnosti 35 rokov) na odklad splácania úveru, resp. dočasného zníženia splátok úveru. Podporíme rozbeh výstavby bytov, najmä nájomných, navrhneme uvoľniť ich odpisovanie, zjednodušiť a narovnať poskytovanie úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Upravíme zákony tak, aby nájomné bývanie bolo atraktívne tak pre nájomcov, ako aj pre prenajímateľov.

Líder OĽaNO Igor Matovič. Foto: TV Pravda
Líder OĽaNO Igor Matovič Líder OĽaNO Igor Matovič.

Sme rodina

Téma bývania, a teda istoty strechy nad hlavou pre každého je pre naše hnutie Sme rodina jednou z priorít. Minulé volebné obdobie sme sľúbili výstavbu štátnych nájomných bytov, tam sa nám podarilo pripraviť legislatívu, zapracovať približne 6000 pripomienok, ktoré nám prišli a podpísať prvé zmluvy s investormi. Momentálne už len čakáme na schválenie Európskou komisiou a môžeme začať s výstavbou. Do blížiacich sa parlamentných volieb ideme s novou prioritou, ktorú sme nazvali „Istota strechy nad hlavou“. Vytvoríme Bytovú konsolidačnú agentúru, ktorá v prípade finančných problémov odkúpi byt od dlžníka a zaradí ho do fondu štátom regulovaného nájomného bývania. Rodina tak bude môcť ďalej bývať v tom istom byte a bude platiť štátom regulované nájomné. Toto nájomné bude nižšie ako aktuálna splátka hypotéky, ktorú domácnosť nedokázala platiť. Keď sa rodina dostane z finančných problémov, môže si uplatniť predkupné právo a odkúpiť svoj byt späť.

Alebo bude môcť bývať v tom istom byte za regulované nájomné natrvalo, ak sa to rodine bude zdať výhodnejšie. Už riešime momentálne je pomoc ľuďom s narastajúcimi cenami splátok hypoték. Keďže s nami banky odmietli rokovať, po voľbách bude toto prvé co budeme musieť riešiť. Je nemysliteľné, aby pri takých ziskoch, ktoré majú vďaka obyčajným ľuďom nedokázali byt solidárne.

Spredu Boris Kollár, Milan Krajniak a Peter... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Sme Rodina, Kollár, Krajniak, Pčolinský, prídavok na dieťa, Spredu Boris Kollár, Milan Krajniak a Peter Pčolinský

SNS

V prvom rade navrhujeme okamžite pomôcť ľudom a vykompenzovať im zvýšené hypotekárne úroky daňovým bonusom vo výške 100 eur mesačne, teda 1200 eur ročne. Ďalej navrhujeme zavedenie úplnej novinky – daňového bonusu na nájomné bývanie pre mladých, rovnako vo výške 100 eur mesačne. V štátnom rozpočte by sme zvýšený daňový bonus na hypotéky nahradili z osobitného zdanenia bánk. Nový daňový bonus na nájomné bývanie by podľa nás žiadny významný negatívny vplyv na štátny rozpočet nemal, lebo by sa ním zároveň zvýšil príjem štátu, ktorý je v tejto oblasti momentálne v šedej ekonomike.

Na snímke Rudolf Huliak (druhý zľava) a... Foto: TASR, Ján Krošlák
SNS, kandidátka, Andrej Danko, Tomáš Taraba, Michal Radačovský, Rudolf Huliak Na snímke Rudolf Huliak (druhý zľava) a predseda mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko (druhý sprava).

Progresívne Slovensko

Neexistuje jedno zázračné riešenie, ktoré by problém s dostupnosťou bývania vyriešilo. Ku zmene vedie súbor viacerých opatrení, ktoré je potrebné a možné robiť súbežne. Ich cieľom je zmierniť súčasný negatívny stav, pozitívne ovplyvniť životné situácie jednotlivcov, rodín, či zraniteľných skupín obyvateľstva a predchádzať strate bývania, čo považujeme za jeden z najhorších problémov, ktorým ľudia čelia. Kľúčovým opatrením, ktoré už vo väčšine krajín pomáha zabezpečiť dostupnosť bývania, je príspevok na úhradu nákladov na bývanie. Ide o samostatný príspevok, ktorý nebude súčasťou systému pomoci v hmotnej núdzi, ale bude dostupný pre väčšiu skupinu ľudí. Jeho cieľom je kompenzovať náklady na bývanie, ktoré presiahnu 30 percent príjmu. Samozrejme pri primeranom zastropovaní tak, aby bol adresný a pomohol ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú. Je tiež efektívnym riešením na nepredvídateľné výkyvy cien energií, ktoré zažívame. V Českej republike obdobný príspevok v súčasnosti pomáha 250-tisíc domácnostiam.

Zameriame sa na zvyšovanie počtu nájomných bytov. Upravíme financovanie výstavby nájomného bývania prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania. Byty už obce a mestá nebudú musieť len siahodlho stavať, ale vďaka štátnemu príspevku ich budú môcť aj nakupovať. Po vzore Bratislavy chceme tiež podporiť vznik mestských nájomných agentúr, ktoré sa zamerajú na dlhodobý prenájom súkromných bytov za zvýhodnených podmienok.

Zmeny v oblasti bývania sú behom na dlhú trať, keďže vo väčšine ukazovateľov dostupnosti bývania sme na chvoste celej EÚ. Ale vďaka kombinácii adresných systémových opatrení aj podľa skúseností z iných krajín, kde úspešne fungujú, môžeme zásadne zmeniť dostupnosť bývania pre mnohých ľudí.

Lucia Plaváková

Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko) sa o... Foto: TASR, Martin Baumann
Lucia Plavaková Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko) sa o voličov uchádza z 2. miesta kandidátky

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #ceny #dostupnosť bývania