Vláda začne odpúšťať dlhy. Bratislave odpustí pôžičku cez 9 miliónov eur, najmenším obciam pár stoviek eur

Štát odpustí mestám, obciam a župám sľúbených 151,8 milióna eur. Ide o výsledok rokovania vlády so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska, Únie miest Slovenska a združenia SK8, ktoré zastupuje samosprávne kraje. Rezort financií už predložil na Úrad vlády SR návrh, aby sa o túto sumu znížili štátne finančné aktíva.

31.08.2023 15:06
Matúš Vallo, Martin Rybanský Foto: ,
Primátor Bratislavy Matúš Vallo.
debata (1)

Pôvodne išlo o návratnú finančnú výpomoc pre 1 719 miest a obcí v sume 99,8 milióna eur a pre osem vyšších územných celkov v celkovej výške takmer 52,1 milióna eur. V súlade s uznesením vlády z augusta 2020 mala samospráva tieto pôžičky splácať v štyroch rovnomerných splátkach v rokoch 2024, 2025, 2026 a 2027 každoročne do 31. októbra.

Ódor Čítajte viac V septembri dostanú tisíce ľudí ďalší balík jednorazovej 100-eurovej pomoci v boji proti vysokej inflácii

Predstavitelia samosprávy sa však obrátili na rezort financií so žiadosťami o odpustenie návratných finančných výpomocí. Argumentovali negatívnym vplyvom vysokých cien energií a skokovým rastom inflácie na rozpočty subjektov, ako aj tým, že odpustenie splácania pôžičiek im umožní zostaviť rozpočet na rok 2024 s výhľadom na roky 2025 a 2027 na plnenie základných samosprávnych pôsobností.

„Návrhom na zníženie štátnych finančných aktív sa reaguje na vysoké ceny elektrickej energie a plynu a súvisiacu infláciu implikovanú aj inými geopolitickými faktormi, a to najmä vojnovým konfliktom na Ukrajine s cieľom zabezpečenia plnenia základných samosprávnych pôsobností vrátane nových úloh vyplývajúcich zo schválených zákonov," uviedol rezort financií. Zároveň sa týmto krokom zmierni tlak vysokých cien energií a inflácie v nasledujúcich rokoch tak, aby subjekty v čo najmenšej miere museli redukovať služby pre obyvateľov.

Kým hlavnému mestu Bratislava vláda odpustí pôžičku vo výške 9,3 milióna eur a mestu Košice cez 5,3 milióna eur, v prípade najmenších obcí na Slovensku ide o pôžičky v sume pár stoviek eur. Napríklad obci Krišľovce v okrese Stropkov štát odpustí pôžičku v sume 397 eur, obci Michalková v okrese Zvolen pôžičku vo výške 466 eur a obci Valentovce v okrese Medzilaborce finančnú výpomoc v sume 566 eur. Ide o obce so zopár desiatkami obyvateľov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #peniaze #mesto