Známa poisťovňa sa po svojom konci bráni: Národná banka rozhodla nezákonne, podávame žalobu

Poisťovňa Novis podala správnu žalobu proti rozhodnutiu Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá spoločnosti odňala licenciu. Súčasne žiada súd o priznanie odkladného účinku. Teda aby sa pozastavili účinky napadnutého rozhodnutia NBS až do právoplatného rozhodnutia súdu o žalobe firmy Novis.

24.08.2023 09:03
nbs-narodna-banka-slovenska-clanok W Foto:
Budova NBS, ilustračný obrázok.
debata

Podľa vyjadrení poisťovne je rozhodnutie NBS je nezákonné a malo by byť súdom v plnom rozsahu zrušené. „O konkrétnych bodoch žaloby bude spoločnosť Novis bližšie informovať v rozsahu a čase primerane s ohľadom na prebiehajúci súdny proces,“ uviedla poisťovňa vo svojom stanovisku.

SR Bratislava doprava Most SNP 50 výročie BAX Čítajte viac Známa poisťovňa plná problémov dostávala veľké pokuty, teraz končí. Čo to znamená pre klientov?

Národná banka Slovenska odobrala poisťovni Novis povolenie na vykonávanie činnosti začiatkom júna tohto roka. Poisťovňa hneď na to reagovala, že s rozhodnutím nesúhlasí a už vtedy informovala, že sa obráti na súd. Poisťovňa je presvedčená, že rozhodnutie NBS je nesprávne a založené na chybnom vyhodnotení faktov a nesprávnom uplatnení príslušných zákonov.

NBS tejto komerčnej poisťovni v posledných rokoch udelila viackrát pokutu. Obviňovala ju z nekalých praktík. Centrálna banka zároveň podala návrh na súd na začatie likvidácie poisťovne.

SR Bratislava doprava Most SNP 50 výročie BAX Čítajte viac Známa poisťovňa skončila. Národná banka jej odobrala licenciu

Spoločnosť Novis nie je v zmysle tohto rozhodnutia oprávnená uzatvárať nové poistné zmluvy. No pre existujúcich klientov sa nič nemení, naďalej majú platné dohodnuté poistné krytie, ako aj povinnosť platiť poistné.

debata chyba
Viac na túto tému: #poisťovňa #NBS #Národná banka Slovenska