Miliardy eur sa dali do pohybu. Maďari presúvajú úspory z bánk

Vládne dlhopisy sú u našich južných susedov v kurze. Maďari hromadne vyberajú svoje úspory z bánk a nakupujú za ne vládne dlhopisy, informuje agentúra Bloomberg.

21.08.2023 14:03
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (28)

Sporitelia zvýšili držbu vládnych dlhopisov v druhom štvrťroku o takmer 1,4 bilióna forintov (3,7 miliardy eur), čo je o 13,5 percent viac ako za rovnaké obdobie pred rokom.

Za rovnaké sledované obdobie mali o 1,9 bilióna forintov menej (skoro päť miliárd eur) v hotovosti a bankových vkladoch, čo predstavuje medziročný pokles o 10,7 percenta. Ukazujú štatistiky maďarskej centrálnej banky, ktoré boli zverejnené piatok.

Ako píše agentúra ČTK, tak Maďari zrejme neveria, že sa ekonomická situácia v krajine zlepší a že spotrebiteľské ceny pôjdu dole. Pre infláciu, ktorá je teraz najvyššia v Európskej únii, masovo vyberajú úspory z bánk. Nakupujú za ne vládne dlhopisy, lebo predpokladajú, že štát neskrachuje.

Podľa Bloombergu tento presun úspor už bol v plnom prúde, keď vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v júni oznámila dodatočnú 13-percentnú daň na úroky z bankových vkladov. Cieľom bolo zvýšiť záujem práve o maďarské vládne dlhopisy.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #Maďarsko