Rozbehli Slováci nákup elektromobilov? Za prvý polrok ich kúpili toľko, čo za celý minulý vlaňajšok (tabuľka top modelov)

Počet elektrických áut na Slovensku sa zvyšuje. To, akým tempom sa zvyšuje počet registrácií, naznačuje, že tento segment výrazne rastie. Na druhej strane, aj najpočetnejšie modely na trhu sa počítajú na stovky kusov.

20.08.2023 15:01
SR Slovensko Bratislava Petržalka stanica... Foto:
Ilustračná foto.
debata (19)

Elektromobilita je stále iba na začiatku a rozvíja sa len postupne. Stále je ich dokopy na slovenských cestách len niečo vyše dvoch percent. Drvivú väčšinu áut tvoria tie na benzín a naftu.

Od januára do júna na Slovensku pribudlo takmer dvetisíc áut s elektrickým pohonom. Batériových elektrických vozidiel v kategóriách M1 a N1, teda osobných áut a malých dodávok bolo v tomto období registrovaných spolu 1 932, v čom sú započítané údaje od importérov aj individuálne dovozy vozidiel.

Väčšina Slovákov bude v roku 2035 rozmýšľať iba o elektromobiloch.
Video
Zdroj: TV Pravda

„V priebehu prvého polroka 2023 sa na Slovensku zaregistrovalo už približne toľko nových elektromobilov, ako počas celého minulého roka,“ upozorňuje Slovenská asociácia elektrických vozidiel (SEVA).

Rast je stále opatrný

Tieto údaje robia dobrý dojem, no stále sa trh ešte nerozvinul. „Na prvý pohľad tieto čísla dávajú dôvod na mierny optimizmus a vyzerá to tak, že sme sa konečne odrazili od dna. Stále však vidieť opatrnosť spotrebiteľov a istú nedôveru v rozvoj skutočnej elektromobility,“ hovorí riaditeľ SEVA Patrik Križanský

Podiel elektromobilov je naďalej mimoriadne nízky. Trh na Slovensku do určitej miery krúži v začarovanom kruhu. Viac elektrických vozidiel nebude, kým nebude na Slovensku dostatočne vybudovaná infraštruktúra, a tá sa nebude rýchlo rozvíjať, pokiaľ nebude o elektromobily dostatočný záujem.

„Podiel novoregistrovaných elektromobilov u nás však aktuálne dosahuje len 2,4 percenta, čo je stále výrazne menej ako hranica päť percent, ktorá sa zo skúseností zo zahraničia javí ako bod zlomu pre organický rast elektromobility,“ dopĺňa Patrik Križanský.

Výrazné predaje zaznamenali v prvom polroku najmä jednotliví predajcovia. Zastúpenia jednotlivých značiek dokázali dosiahnuť medziročný nárast predaja elektrických vozidiel až o 63 percent. Z celkového počtu takmer dvetisíc registrovaných vozidiel išlo cez predajcov viac ako 1 200 kusov. Z tohto počtu bolo 1 086 osobných áut a 155 malých úžitkových vozidiel.

Medzi osobnými vozidlami bola v prvom polroku najpopulárnejšia značka Škoda. Model Škoda Enyaq dosiahol podiel na trhu presahujúci šestnásť percent. Do tohto podielu ale spadajú aj autá, ktoré boli dovezené individuálne. V prvom štvrťroku platilo, že zhruba štvrtina vozidiel, ktorá sa v prvom polroku registrovala, bola staršia ako šesť mesiacov.

„Vnímame veľmi pozitívne, že predaj elektromobilov rastie už aj na Slovensku, stále však z veľmi nízkeho základu. Na druhej strane, ak by bola dostupná systémová podpora na nákup nových vozidiel na elektrický pohon, boli by výsledky určite ešte lepšie,“ hovorí Jaroslav Hercog, zástupca importéra dlhodobo najúspešnejšieho modelu Škoda Auto Slovensko.

Trh je stále malý

Celkovo ale po slovenských cestách jazdí najviac elektromobilov značky BMW. Na cestách je takmer 550 kusov modelu BMW i3, model Škoda Enyaq je v tesnom závese, keď na cestách aktuálne podľa SEVA je o približne dvadsať kusov menej. Tretím najpočetnejším modelom na slovenských cestách je Nissan Leaf. Až na ďalších dvoch priečkach sú dva modely značky Tesla. Na Slovensku ich je súhrnne viac ako 800.

Spolu s počtom vozidiel sa rozvíja aj sieť nabíjacích staníc. Na Slovensku bolo ku koncu júna 694 lokalít, kde stojí verejná nabíjacia stanica. Celkovo ide o medziročný nárast o 37 percent. Týchto takmer sedemsto staníc ponúka spolu 1 660 nabíjacích bodov. Ich počet medziročne stúpol o štyridsať percent. Až pätina nabíjacích lokalít sa nachádza v Bratislavskom kraji. Zaostávajú Banskobystrický a Žilinský kraj. V každom z nich je len desať percent lokalít, teda okolo osemdesiat nabíjacích miest.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #elektroautá