Ďalšia nová ponuka na kúpu U. S. Steel. Veľký priemyselník prišiel ešte s väčšou sumou

Americký priemyselný konglomerát Esmark ponúkol oceliarskej spoločnosti U.S. Steel, že ju prevezme za 7,8 miliardy dolárov v hotovosti. Konglomerát tak prekonal predošlú ponuku konkurenčnej oceliarne Cleveland-Cliffs.

15.08.2023 14:29
SR Košice U.S. Steel rokovanie MDV Kmeť KEX Foto:
U. S. Steel možno zmení majiteľa.
debata (1)

U.S. Steel v nedeľu informoval, že odmietol ponuku Cleveland-Cliffs na prevzatie za 7,3 miliardy dolárov v hotovosti a akciách. Cleveland-Cliffs je najväčším producentom plochej valcovanej ocele a železa v Severnej Amerike.

Šéfom v Pittsburghu sídliaceho Esmarku je bývalý viceprezident európskej divízie U.S. Steel James Bouchard. V rozhovore Bouchard povedal, že má záujem o modernizáciu firmy U.S. Steel a jej udržanie v americkom vlastníctve. Esmark podniká vo výrobe a distribúcii ocele, ale aj v letectve, ťažbe ropy a plynu, v sektore realít a v iných odvetviach.

SR Kia automobilka 2022 polrok výroba TK ZAX Čítajte viac Slovenská ekonomika rastie, no rast cien stále cítiť

Spoločnosť U.S. Steel sa vyjadrila, že dostala ponuky na prevzatie z viacerých strán a vyhodnocuje možnosti. Akcie U.S. Steel si v pondelok pripísali 36,8 percenta a uzavreli na úrovni 31,08 dolára za kus.

Americký oceliarsky koncern U. S. Steel začal formálny proces vyhodnocovania strategických alternatív pre svoju budúcnosť. Spoločnosť svoje rozhodnutie oznámila v nedeľu (13. 8.) po tom, ako dostala viacero nevyžiadaných ponúk siahajúcich od akvizície určitých výrobných aktivít až po prevzatie celej skupiny.

Majiteľa by tak mohli zmeniť aj košické železiarne, ktoré patria do skupiny. Košická spoločnosť nekomentuje kroky americkej matky v súvislosti s ponukami na jej prevzatie. „Tlačovú správu vydala materská spoločnosť. Košické oceliarne neposkytujú žiadny ďalší komentár,“ uviedla hovorkyňa fabriky Ľubomíra Šoltésová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #ponuka #U. S. Steel