Stovky detí dostanú od štátu jednorazovú dotáciu na obedy. Kto si o ňu môže už o pár dní požiadať?

Úrady práce a sociálnych vecí budú vyplácať jednorazovú dotáciu vo výške 160 eur na pokrytie výdavkov na obed či iné jedlo pre školopovinné dieťa, ktorému sa poskytuje sociálna služba v zariadení.

13.08.2023 11:00
obedy, deti, jedlo, predškolák, škôlka Foto:
Obedy zadarmo sa od januára týkajú 60-tisíc detí v poslednom ročníku materských škôl.
debata (1)

O túto dotáciu možno požiadať od 15. augusta. Vzor žiadosti zverejní Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny na svojej webovej stránke. Žiadosť je potrebné podať na príslušný úrad práce do polovice septembra. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

nakupovanie, nákup, potraviny, mäso, inflácia, obchod, supermarket Čítajte viac Inflácia ďalej spomaľuje. Pomohli k tomu aj obedy zadarmo pre školákov

Niektorým deťom, ktorým sa poskytujú sociálne služby v ambulantných alebo pobytových zariadeniach, a popritom si majú plniť povinné predprimárne vzdelávanie či povinnú školskú dochádzku, štát neposkytuje dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom.

Na Slovensku je približne 500 takýchto detí. Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny preto pripravil náhradný spôsob, ako takýmto rodinám čiastočne kompenzovať náklady na ich stravovanie, a to aj z dôvodu zvýšenej inflácie.

Od 15. augusta do 15. septembra bude môcť rodič dieťaťa alebo osoba, ktorej bolo dieťa zverené rozhodnutím súdu, podať žiadosť o jednorazovú dotáciu na čiastočnú kompenzáciu výdavkov za obed a iné jedlo vo výške 160 eur na úrad práce, v ktorého územnom obvode má žiadateľ trvalý alebo prechodný pobyt.

deti obedy školská jedáleň Čítajte viac Na obedy zadarmo by mohli mať nárok aj žiaci na osemročných gymnáziách

Dotácia má pokryť náklady na stravu v období štyroch mesiacov od septembra do decembra tohto roka. Schválenie dotácie na obedy a iné jedlo úrad práce neoznamuje. Dotáciu na obedy a iné jedlo vyplatí v hotovosti alebo bezhotovostným prevodom na účet žiadateľa v banke. Neschválenie poskytnutia dotácie na obedy a iné jedlo úrad oznamuje žiadateľovi písomne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obedy #úrady práce