Za vysokú infláciu si môžeme aj sami. Jedzte menej klobás a viac zeleniny, hovoria analytici

Ceny potravín ťahajú slovenskú celkovú infláciu smerom nahor. Každé štvrté až piate minuté euro ide z peňaženiek práve na potraviny a nealkoholické nápoje. Analytici z Inštitútu pre finančnú politiku (IFP), ktorý spadá pod ministerstvo financií, sa pozreli na to, že infláciu ťahá nahor aj to, čo si ľudia vkladajú do košíkov - spracované a menej zdravé potraviny.

10.08.2023 11:09
mäso, údeniny, klobása, klobásy, slanina, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (24)

Komentár nazvali príznačne: Zober zeleninu, nie klobásu.

„Ceny potravín mohli byť vyššie nielen pre vyššie ceny energií a zisky firiem, ale aj pre slovenský jedálniček. Ten obsahuje relatívne veľa spracovaných potravín, ktoré sú energeticky náročnejšie na výrobu a tým pádom aj drahšie,“ vysvetľujú ekonómovia.

Bratislava politika vláda Čítajte viac Najväčšie zdražovanie v eurozóne je na Slovensku. Ako je to možné? Nemôže za to neschopná vláda

Krajiny pri Stredozemnom mori ako napríklad Španielsko, Grécko či Taliansko majú pritom o poznanie iný jedálniček. „Krajiny so stredomorskej diétou mali infláciu potravín polovičnú oproti slovenskej,“ pokračujú analytici.

Čím je krajina na mape tmavšou farbou, tým... Foto: IFP, Bloomberg
Potraviny Čím je krajina na mape tmavšou farbou, tým jedia viac obyvatelia sezónnych a menej spracovaných potravín. Platí to aj naopak.

Keďže spracované potraviny si vyžadujú viac energií na samotné spracovanie, sú aj drahšie. Naopak, sezónne potraviny sú lacnejšie. „Krajiny s vyšším podielom spotreby sezónnych potravín, či nespracovaných potravín – spravidla južanské členské štáty EÚ – majú nižšiu energetickú náročnosť v potravinárstve a v minulom roku zaznamenali aj nižší celkový rast cien potravín,“ tvrdia v aktuálnom ekonomickom monitore.

Spotreba sezónnych potravín je v krajinách ako... Foto: IFP, Bloomberg
Potraviny 2 Spotreba sezónnych potravín je v krajinách ako Slovensko, Česko a Maďarsko najnižšia. Pritom rast cien potravín majú tieto krajiny najvyšší.

Ceny sezónnych potravín stúpali v priemere naprieč krajinami únie o tretinu pomalšie ako zvyšok koša. „Stredomorské krajiny s dvojnásobnou spotrebou sezónnych potravín mali infláciu polovičnú oproti slovenskej,“ zakpnčili analytici komentár.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mäso #zelenina #klobása