Znížili rating americkým bankám. Prichádza v čase, keď je na obzore recesia

Agentúra Moody's v pondelok (7. 8.) neskoro večer znížila úverový rating niekoľkých malých až stredne veľkých amerických bánk. Uviedla, že môže znížiť rating aj niektorých najväčších veriteľov v krajine. Varovala pritom, že úverovú silu sektora pravdepodobne otestujú riziká financovania a slabšia ziskovosť. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

08.08.2023 15:04
USA banka SVB zatvorenie problémy finančné Foto: ,
KK35 Santa Clara - Ľudia stoja pred vstupom do banky Silicon Valley Bank 10. marca 2023 v Santa Clare. Americké úrady v piatok zatvorili Silicon Valley Bank (SVB), aby ochránili vkladateľov. V pondelok (13. 3.) sa jej pobočky znovu otvoria, ale pod kontrolou federálneho úradu na ochranu vkladov (FDIC). FOTO TASR/AP
debata

Moody's znížila o jeden stupeň rating 10 bánk vrátane M&T Bank, Pinnacle Financial Partners, Prosperity Bank a BOK Financial Corp. Začala skúmať situáciu v šiestich bankových gigantov, ako sú Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street a Truist Financial.

„Výsledky mnohých bánk za 2. štvrťrok ukázali rastúce tlaky na ziskovosť, ktoré znížia ich schopnosť generovať interný kapitál,“ uviedla agentúra Moody's v poznámke.

šetrenie, financie, kalkulácia, peniaze, spravovanie Čítajte viac Úroky na vkladoch v bankách narástli. Viac ľudí naskakuje na vlnu termínovaných účtov, koľko môžete zarobiť?

„Prichádza k tomu v čase, keď je na obzore mierna recesia v USA na začiatku roka 2024 a zdá sa, že kvalita aktív bude klesať,“ dodala agentúra. Poukázala pritom na riziká, ktoré v portfóliách niektorých bánk predstavuje najmä oblasť komerčných nehnuteľností (CRE) v dôsledku vysokých úrokových sadzieb, poklesu dopytu po kanceláriách pre prácu na diaľku a menšej dostupnosti úverov.

Agentúra zároveň zmenila výhľad na negatívny v prípade 11 hlavných veriteľov vrátane Capital One, Citizens Financial či Fifth Third Bancorp.

Marcový kolaps Silicon Valley Bank a Signature Bank vyvolal krízu dôvery v americký bankový sektor. To viedlo k odlevu vkladov z mnohých regionálnych bánk napriek tomu, že úrady zaviedli mimoriadne opatrenia na posilnenie dôvery.

Moody's varovala tiež, že banky s veľkými nerealizovanými stratami, ktoré sa neodrážajú v ich regulatórnych kapitálových pomeroch, sú náchylné na stratu dôvery v súčasnom prostredí vysokých úrokových sadzieb.

Agentúra zverejnila svoju rozsiahlu správu v čase, keď Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky, sprísňuje svoju menovú politiku najrýchlejšie za celé desaťročia. Rast úrokov pritom spomalil dopyt aj pôžičky a zvyšuje hrozbu recesie.

Údaje z prieskumu Fed minulý týždeň ukázali, že americké banky pristúpili v 2. štvrťroku k sprísneniu úverových podmienok a dopyt po úveroch zo strany podnikov aj spotrebiteľov sa spomalil.
Analytici Morgan Stanley predpovedajú, že dopyt po úveroch bude pravdepodobne naďalej slabnúť.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #USA