Chcete vybrať témy pre nové eurobankovky? Môžete tak spraviť do konca augusta

Európska centrálna banka posudzuje sedem rôznych tematických verzií, ktoré boli zaradené do užšieho výberu.

06.08.2023 11:46
ECB Project New-banknotes-designs 640230... Foto:
Prieskum pre témy nových eurobankoviek je dostupný aj v slovenčine.
debata (2)

Európska centrálna banka (ECB) sa občanov Európy pýta na ich názor na navrhované témy novej série eurových bankoviek. Do prieskumu verejnej mienky je možné zapojiť sa do konca augusta. Upozornila na to Národná banka Slovenska (NBS), na jej webe nájdete aj odkaz na samotný prieskum.

Cieľom je, aby si Európania všetkých vekových a spoločenských skupín mohli k novým bankovkám vytvoriť bližší vzťah. Potrebné sú najmä z dôvodov väčšej bezpečnosti, efektívnosti a udržateľnosti.

Banka posudzuje sedem rôznych tematických verzií, ktoré boli zaradené do užšieho výberu. Patria sem témy Budúcnosť patrí vám, Európska kultúra, Európske hodnoty odrážajúce sa v prírode, Naša Európa a my, Rieky: vody života v Európe, Ruky: spoločne budujeme Európu a Vtáky: slobodné, odolné a inšpiratívne.

V zozname sú zohľadnené návrhy multidisciplinárnej poradnej skupiny s členmi zo všetkých krajín eurozóny. Niektoré z nich majú abstraktný charakter, pretože slúžia len na navodenie základnej myšlienky, ktorá bude následne podrobnejšie rozpracovaná a stvárnená pri tvorbe nového návrhu. Do procesu budú okrem verejnosti zapojení aj odborníci, Rada guvernérov ECB následne prijme konečné rozhodnutie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska centrálna banka #eurobankovky #témy na bankovkách