Žaby majú problém. Výrazne rastie dopyt po ich stehienkach

Dopyt po žabích stehienkach ohrozuje vzácne druhy v juhovýchodnej Ázii.

05.08.2023 10:22
Žaba. Foto:
Stúpajúci dopyt po žabích stehienkach ohrozuje chránené druhy v Indonézii, Vietname a ďalších krajinách, ktoré ich vo veľkom exportujú.
debata

Keď sa povie francúzska kuchyňa, mnohým ľuďom sa okrem foie gras a slimákov vybavia tiež žabie stehienka. Francúzi ročne skonzumujú približne 4000 ton tohto jedla. Ale hoci ho francúzske ministerstvo poľnohospodárstva považuje za kulinárske dedičstvo regiónu Burgundsko-Franche-Comté, väčšina žabích stehienok v súčasnosti pochádza zo zahraničia.

V samotnom Francúzsku sú mnohé druhy jedlých žiab chránené už celé desaťročia. Aj v celej Európskej únii (EÚ) platia prísne predpisy o tom, koľko a kedy ich možno chytiť. V Burgundsku-Franche-Comté je povolené loviť a zabíjať žaby za určitých podmienok medzi koncom februára a apríla, keď sa k rybníkom prichádzajú rozmnožovať. Francúzsko preto dováža každý rok na uspokojenie dopytu zhruba 2800 ton žabích stehienok zo zahraničia. Tie sú obľúbené aj v Belgicku.

Dopyt po žabích stehienkach v Európe však spôsobuje problémy dodávateľom. Indonézia je najväčším vývozcom žabích stehienok. Ich export však neohrozuje len vzácne druhy žiab, ale aj rovnováhu ekosystémov. „Obchod so žabími stehienkami vláda takmer nereguluje, ani nesleduje,“ uviedol špecialista na obojživelníky Ganjar Cahyadi z Jávy. Neexistujú žiadne oficiálne údaje o počte divých žiab na ostrove, nevie sa tak, koľko žiab sa vyváža a koľko zostáva vo voľnej prírode.

Neapol Čítajte viac Už žiadna nová reštaurácia, talianske mesto pristúpilo k radikálnemu kroku

Podobná situácia je aj vo Vietname, ktorý je ďalším významným exportérom obojživelníkov. Počet žiab vo všeobecnosti tu v posledných desaťročiach výrazne klesol, hovorí Mai Nguyen z organizácie na ochranu zvierat. Dažďové pralesy v juhovýchodnej Ázii a najmä v Indonézii sú známe svojou veľkou biodiverzitou. Stále sa tam objavujú nové druhy. Rozšírený lov žiab však môže vyhubiť celý druh skôr, než ich vedci vôbec nájdu.

Jedným z riešení by mohlo byť zamerať sa namiesto lovu na chov žiab na ich chov. AJ preto postupne rastie počet žabích fariem. Zakladajú sa vo viacerých krajinách, nielen exportných, ale aj v samotnom Francúzsku. Pokryť však zatiaľ dokážu len zlomok dopytu.

debata chyba
Viac na túto tému: #žaby #žabie stehienka #chránené žaby