Štatistici mimoriadne zisťujú, ako sú na tom slovenské domácnosti. Budú sa pýtať na zdražovanie

Štatistický úrad (ŠÚ) SR uskutoční od augusta do decembra tohto roka už druhýkrát špeciálne zisťovanie "Ročný zber údajov o sociálnej inklúzii, životných podmienkach, blahobyte a sociálnej participácii". Zisťovanie bude prebiehať v slovenských domácnostiach elektronickou a anonymnou formou, informovali vo štvrtok štatistici.

03.08.2023 13:56
peniaze, peňaženka, hotovosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Elektronický dotazník obsahuje otázky napríklad o tom, či sa zmenil príjem domácnosti v porovnaní s predchádzajúcim rokom, otázky týkajúce sa dopadu zvýšených cien energií na domácnosť, alebo zamerané na spokojnosť s rôznymi oblasťami života.

V roku 2023 sa zisťujú aj informácie o aktivitách obyvateľov v rôznych dobrovoľníckych organizáciách. Do zisťovania je zapojených približne 2000 domácností v 447 obciach a mestách Slovenska, ako aj v mestských častiach Bratislavy a Košíc.

Bratislava politika vláda Čítajte viac Najväčšie zdražovanie v eurozóne je na Slovensku. Ako je to možné? Nemôže za to neschopná vláda

„Zozbierané údaje poskytnú zásadné štatistické informácie o aktuálnej finančnej situácii obyvateľstva, schopnosti obyvateľov vyjsť s peniazmi a ich spokojnosti s rôznymi oblasťami života. Analytický pohľad na dopady zvýšenia cien energií a inflácie na život domácností bude zároveň možné porovnať a interpretovať v širšom medzinárodnom kontexte EÚ,“ objasnil Matej Kubala z odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.

Zisťovanie bude realizované podľa metodiky štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Všetky údaje z dotazníkov slúžia výlučne pre potreby štátnej štatistiky, sú dôverné a chránené podľa slovenskej a európskej legislatívy.

Na Slovensku sa špeciálne zisťovanie tohto druhu realizuje už po druhýkrát. V štvrtom štvrťroku minulého roku uviedlo 16,6 % obyvateľov SR, že sa im príjem pri porovnaní s predchádzajúcim rokom medziročne znížil. Naopak, 17,5 % obyvateľov uviedlo, že sa im príjem zvýšil. Vo všetkých sledovaných štvrťrokoch vlaňajška uviedlo viac ako 65 % ľudí, že sa ich príjem takmer nezmenil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #peniaze #Štatistický úrad