Remišovej fiasko s tabletmi. Mali učiť deti, vracajú ich do záložní, rieši to polícia

Mal to byť projekt, ktorého ambíciou bolo pozdvihnúť počítačovú gramotnosť žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Príspevok v hodnote 350 eur mohli v prvom kole žiaci využiť na nákup počítača či tabletu. Celkovo tak nové zariadenie mohlo dostať 20-tisíc žiakov. Cieľom schémy podpory je dať príspevok z eurofondov až pre 152-tisíc školákov.

02.08.2023 14:37
Remišová Foto: ,
Na snímke bývala podpredsedníčka vlády a dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová.
debata (70)

Teraz sa ukazuje, že počítače či tablety končia v záložniach. Za tablet dostanú 35 eur a za notebook necelých sto eur. Sociálne odkázané rodiny pritom s technikou z projektu Digitálny žiak kupčiť nesmú. Na prípad upozornila televízia Markíza vo svojej reportáži.

Disponujú zvukovou nahrávkou, v ktorej muž do prešovskej záložne prišiel s tabletom, na ktorej bolo vidieť nálepku Digitálny žiak. Aj napriek tomu mu bolo ponúknutých 35 eur za zariadenie. Pracovník v záložni mužovi povedal, že nie je prvý, ktorý so zariadením prišiel. To, že ľudia chodia so zariadeniami do záložní, potvrdil pre televíziu aj starosta obce Žehňa. Policajti na podnet autorov projektu už takéto prípady vyšetrujú.

Veronika Remišová, hackathon Čítajte viac Remišovej školenie dôchodcov s tabletmi. Vyhodnotili, ako dopadla prvá fáza

Projekt Digitálny žiak odštartoval ešte v marci. Spustil ho rezort informatizácie, na ktorého čele bola vtedajšia ministerka Veronika Remišová v spolupráci s iniciatívou Digitálna koalícia. Na internetovej stránke úradu vlády sa píše, že projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných a stredných škôl pochádzajúcich zo sociálne slabšieho prostredia a z domácností, ktoré neprekračujú 60 percnet mediánu príjmu domácností na Slovensku. Nárok na príspevok majú aj všetci terajší prváci na stredných školách a žiaci piatych ročníkov na osemročných gymnáziách. O príspevok v hodnote 350 eur mohli žiaci a ich zákonní zástupcovia požiadať do konca júna.

„Cieľom nášho odvážneho projektu je, aby všetci žiaci a študenti boli pripravení na digitálnu dobu a aby sa mohli úspešne uplatniť pri ďalšom štúdiu alebo v zamestnaní. Spoločne tvoríme úspešné Slovensko, kde ľudia vo všetkých regiónoch budú mať dobrú prácu a európsku kvalitu života,“ povedala v minulosti na margo projektu Veronika Remišová.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #tablety #Veronika Remišová