Eurovýbor schválil emisnú normu Euro 7, proti ktorej protestovali automobilky. Má ale oklieštenú podobu

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre energetiku v stredu v Bruseli odhlasoval prijatie prísnejšej emisnej normy Euro 7. Slovenský europoslanec Róbert Hajšel (Smer-SD), ktorý je za Slovensko členom výboru, hlasoval proti. Norma podľa neho neúmerne zaťaží automobilový priemysel a spôsobí prudký nárast cien áut.

20.07.2023 10:14
VW Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Hajšel upozornil, že norma Euro 7 podľa vyjadrení predstaviteľov automobilového priemyslu vážne poškodí toto odvetvie a spôsobí dramatický nárast cien automobilov, najmä v prípade menších modelov.

Pavol Lančarič Čítajte viac Časť diaľnice D1 bude zadarmo. Chystajú sa veľké opravy hlavného ťahu do Bratislavy

„Hlasoval som proti zavedeniu normy Euro 7, ktorá zbytočne zaťaží automobilový priemysel a urobí aj malé autá cenovo nedostupnejšími. Automobilový sektor sa už podľa prijatých zákonov musí postupne do roku 2035 sústrediť na výrobu iba bezemisných aút,“ opísal situáciu Hajšel.

Spresnil, že norma Euro 7 by priniesla iba slabé zníženie škodlivých emisií CO2, ale na druhej strane by si vyžiadala veľké investície, čo by zdraželo aj doteraz cenovo najdostupnejši­e autá.

„Preto som hlasoval aj proti kompromisnému, hoci o niečo miernejšiemu návrhu. Je to slepá cesta,“ vysvetlil poslanec. Norma Euro 7, hoci v oklieštenej podobe, nakoniec vo výbore prešla. Hajšel však upozornil, že zablokovať ju môžu ešte ministri členských štátov. Rada ministrov by o tejto norme mala hlasovať na jeseň.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #automobilový priemysel #emisná norma Euro 7