Na Slovensku nemá kto pracovať, vláda hovorí o naliehavej situácii. Schváli preto vstup pre cudzincov, dostanú národné víza

Vybrané skupiny príslušníkov tretích krajín v niektorých zamestnaniach z oblasti priemyslu by mohli dostať národné vízum na Slovensku.

19.07.2023 14:33
hlasovanie o dôvere vláde, Ódor, Foto: ,
Premiér Ľudovít Ódor.
debata (139)

Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády SR o záujme Slovenskej republiky udeliť národné vízum vybraným skupinám štátnych príslušníkov tretích krajín vo vybraných zamestnaniach v oblasti priemyslu, ktorý zverejnilo na portáli Slov-Lex Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

mechanik, živnostník, práca, oprava auta Čítajte viac Slovensku ubudne štvrť milióna ľudí. Nebude mať kto robiť, už ani kvalifikovaní cudzinci sem nepôjdu

Ide o krajiny ako Arménska republika, Azerbajdžan, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Gruzínsko, Kazachstan, Kirgizská republika, Moldavská republika, Severomacedónska republika, Srbská republika, Tadžikistan, Turkménsko, Ukrajina alebo Uzbekistan. MPSVR navrhuje udeliť najviac 2000 víz v kalendárnom roku.

„Potreba prijatia tejto právnej úpravy vychádza z naliehavosti situácie u niektorých povolaniach, ktoré sú dlhodobo identifikované ako zamestnania s nedostatkom pracovnej sily, najmä v rozširujúcej sa automobilovej výrobe. Platnosť parametrov a podmienok sa navrhuje na obdobie kalendárneho roka s možnosťou úpravy v prípade potreby zohľadnenia aktuálnej situácie na trhu práce v Slovenskej republike,“ uviedlo ministerstvo v predkladacej správe.

dôchodca, práca Čítajte viac Slovensko bude najrýchlejšie starnúca ekonomika v Európe. Najviac na to doplatia dôchodcovia, tvrdí analytik

V klasifikácii zamestnaní, pri ktorých by príslušníci tretích krajín mohli dostať víza, sú montážny pracovník v strojárskej výrobe, montážny pracovník elektronických zariadení, operátor vysokozdvižného vozíka, obrábač kovov a stavebný prevádzkový elektrikár. Účinnosť navrhuje MPSVR od 1. januára 2024.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #vláda SR #tretie krajiny