Rusko a Čína dosahujú rekordy. Zverejnili čísla ich miliardových obchodov

Hodnota obchodu medzi Čínou a Ruskom dosiahla v júni najvyššiu úroveň od začiatku vojny na Ukrajine. Minulý mesiac si obe krajiny vymenili tovary v hodnote 20,83 miliardy dolárov (približne 22,96 miliardy eur), oznámila vo štvrtok čínska colná správa.

13.07.2023 12:44
Rusko Čína prezident návšteva Foto:
Čínsky vodca Si je prvý zahraničný štátnik, ktorý stisol pravicu Putina, odkedy Haag vydal na šéfa Kremľa zatykač.
debata (35)

Čínsky dovoz z Ruska vzrástol o 15,7 % na 11,28 miliardy USD po zvýšení o približne 10 % v máji. Export ľudovej republiky do Ruska sa posilnil o 91 % na 9,55 miliardy dolárov po májovom náraste o 114 %.

Čína je najväčším obchodným partnerom Ruska, pričom podľa čínskych colných údajov vlani hodnota obchodnej výmeny medzi oboma krajinami dosiahla rekordných 190 miliárd USD. Colná správa nezverejnila podrobnejšie údaje o tovaroch, po ktorých bol mimoriadny dopyt.

Chorvátsko LNG terminál zemný plyn Čítajte viac Plynom sa budeme za chvíľu ohadzovať, konštatujú slovenskí analytici

Podľa analytickej agentúry Autostat šesť z desiatich najväčších dodávateľov na ruskom automobilovom trhu sú v súčasnosti čínske spoločnosti ako Haval, Chery a Geely. Na miestom trhu zapĺňajú vákuum, ktoré vzniklo po stiahnutí sa západných spoločností v dôsledku západných sankcií.

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v pondelok (10. 7.) zaviazal pokračovať v spolupráci s Ruskom a rozvíjať komplexné strategické partnerstvo. Kremeľ v stredu (12. 7.) informoval o plánovanej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne.

Peking tvrdí, že je neutrálnou stranou, pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine. Západ ho však kritizuje za to, že odmieta odsúdiť Rusko za inváziu do susednej krajiny, a za úzke strategické partnerstvo s Moskvou.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Čína a Rusko