Veľký projekt na východe Slovenska sa blíži. Zabezpečí energiu pre tisícky domácností

Projekt na využitie geotermálnej energie v Košickom kraji sa blíži k realizácii. Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík po rokovaní vlády informoval, že v stredu sa bude rozhodovať o tom, či tento projekt bude schválený ako národný projekt z nového programového obdobia. Celková alokácia projektu je 88 miliónov eur.

12.07.2023 15:15
vŕtanie, geotermálna energia Foto:
Geotermálna energia, vrt, ilustračný obrázok.
debata

Projekt by mal byť podporený z Fondu na spravodlivú transformáciu vo výške 56 miliónov eur. „Z Fondu na spravodlivú transformáciu podporíme okrem zvýšenia kapacity vrtov aj výstavbu rozvodov, čiže potrubí, ktoré budú viesť od geotermálnych vrtov z Ďurkova až do mesta Košice, je to vzdialenosť približne 15 kilometrov,“ priblížil Balík.

Projektom sa má podľa Balíka zvýšiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie v rámci centrálneho vykurovania mesta Košice na 42 percent. Zároveň sa má znížiť závislosť od dovozu fosílnych palív a ich využívanie v teplárenstve.

Geotermálna elektráreň Čítajte viac Slovensku by pomohla geotermálna energia. Využíva sa však minimálne

Zámer Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v súvislosti s rozvojom geotermálnej energie zobrala vláda na vedomie ešte minulý týždeň. MIRRI SR pritom uviedlo, že by prispel k naplneniu cieľov definovaných v Integrovanom národnom energetickom a klimatickom pláne na roky 2021 – 2030 pre oblasť obnoviteľných zdrojov energie.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo financií #geotermálna energia