Vláda schválila nové dane. Kto vyťaží rudu so zlatom a striebrom, zaplatí viac

Od začiatku budúceho roka by ťažobné spoločnosti, ktoré dobývajú rudy s prímesou zlata a striebra mali platiť štátu za vyťažené nerasty viac.

12.07.2023 11:35
zlato Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Vyplýva to z novely nariadenia o úhrade za dobývací priestor, úhrade za vydobyté nerasty a o úhrade za uskladňovanie plynov alebo kvapalín, ktoré v stredu schválila vláda. Nízke platby za ťažbu zlata a striebra boli v minulosti terčom kritiky niektorých politikov.

Ekonóm Michal Horváth Čítajte viac Dane a odvody sa na Slovensku znížia. Dotkne sa to viacerých oblastí

„Navrhovanou úpravou sa umožní jednoznačný výklad pojmov upravujúcich druh vyhradeného nerastu, za ktorý sa platí úhrada za vydobytý nerast s určenou sadzbou úhrady v percentách, a odstránia sa pochybnosti pri jednotlivých sadzbách za vydobyté nerasty podľa druhu nerastu,“ uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v dôvodovej správe k nariadeniu.

Vláda v nariadení zmenila text prílohy, ktorou sa stanovuje sadzba platby za vyťažené nerasty. Namiesto aktuálnej špecifikácie o úhrade za rudy zlata a striebra vyhláška po novom hovorí o nerastoch, z ktorých možno priemyselne vyrábať kovy, a to aj kovy zlato alebo striebro. Legislatíva tak rozšírila povinnosť platiť zvýšenú sadzbu vo výške päť percent aj za zmesi nerastov s podielom týchto drahých kovov. Ostatné rudy, z ktorých je možné vyrábať kovy, sú zaťažené sadzbou dve percentá.

Jozef Mihál, Ide o pravdu, Čítajte viac Dôchodky sa zvýšia tento rok dvakrát. Mihál prepočítal, komu a o koľko (+ tabuľka)

Úhrada za vydobyté nerasty sa vypočíta ako súčin podielu nákladov na dobývanie nerastov k celkovým nákladom na zhotovenie výrobkov z vydobytých nerastov, tržieb dosiahnutých za odpredané výrobky zhotovené z vydobytých nerastov a sadzby úhrady.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #dane #zlato #striebro